Una dintre cele mai inegalitare ţări din lume. Prăpastia dintre bogaţi şi săraci a atins un nivel alarmant

Prăpastia între bogaţi şi săraci într-una dintre ţările Globului s-a adâncit atât de mult, încât este pe cale să transforme a doua putere economică mondială într-una dintre cele mai inegalitare ţări din lume, relevă o anchetă publicată de un institut.

3563 afișări
Imaginea articolului Una dintre cele mai inegalitare ţări din lume. Prăpastia dintre bogaţi şi săraci a atins un nivel alarmant

China este una dintre cele mai inegalitare ţări din lume (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Coeficientul Gini se situa în 2011 la 0,61, anunţă Centrul de anchetă şi cercetare asupra veniturilor gospodăriilor.

Valoarea zero reprezintă o societate perfect egalitară, în care toţi au acelaşi venit, iar valoarea 1 reprezintă o lume în care toate veniturile sunt concentrate în mâna unei singure persoane (situaţia unui stăpân de sclavi).

"În prezent, disparităţile de venit între gospodăriile din China sunt enorme", potrivit studiului realizat de acest Centru creat de către Institutul pentru Cercetare asupra Finanţelor, aflat în subordinea Băncii centrale.

"Coeficienţi Gini de 0,61 sunt rari în lume", subliniază autorii.

Adâncirea inegalităţilor sociale este un subiect major pentru regimul comunist chinez, care se confruntă frecvent cu tulburări provocate de corupţia cadrelor sale locale.

Indicele, dezvoltat de către statisticianul italian Corrado Gini, este considerat deosebit de sensibil de către Guvern, care nu l-a mai publicat de peste un deceniu. Ultimul indice Gini pentru China a fost publicat oficial în anul 2000 şi era de 0,412.

Cifra 0,61 plasează ţara în fruntea unui tablou de alte 16 naţiuni clasificate de către Banca Mondială (BM) în funcţie de coeficientul Gini pentru 2010.

În 2008, tabloul BM cuprindea 47 de ţări, iar cea mai inegalitară era Honduras, cu 0.613.

Potrivit cotidianului de stat Global Times, care a anunţat ancheta luni, prăpastia dintre bogaţi să săraci a atins în China un nivel "alarmant".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici