Unii protestatari deţinuţi în Iran au fost ucişi prin tortură

Unul dintre liderii opoziţiei iraniene, învins în alegerile prezidenţiale, Mehdi Karoubi, a declarat joi că unele dintre persoanele arestate în urma protestelor postelectorale au fost torturaţi în închisoare până au murit, relatează BBC News Online.

22 afișări
Imaginea articolului Unii protestatari deţinuţi în Iran au fost ucişi prin tortură

Unii protestatari deţinuţi în Iran au fost ucişi prin tortură (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Unii tineri au fost bătuţi până au murit, doar pentru că au scandat sloganuri în timpul protestelor (postelectorale)", a declarat acesta, citat de site-ul său pe Internet.

El a solicitat, de asemenea, formarea unei comisii independente pentru analizarea probelor sale într-o "atmosferă paşnică".

Anterior, Karoubi a afirmat că mai mulţi dintre aceşti deţinuţi, atât femei, cât şi bărbaţi, au fost violaţi.

Oficialii iranieni neagă acuzaţiile privind violurile, dar au admis că au avut loc abuzuri.

Opoziţia din Iran ar folosi aceste acuzaţii pentru a menţine presiunea politică în această ţară, fără a viza, însă, în mod direct, realegerea contestată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, comentează postul britanic.

Condiţiile privind arestarea unor protestatari au fost criticate, acuzaţiile privind comiterea unor abuzuri obligând autorităţile să acţioneze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici