Uniunea Europeană şi Pfizer renegociază un contract controversat privind vaccinurile împotriva COVID-19

Comisia Europeană şi gigantul farmaceutic american Pfizer au renegociat un contract masiv pentru dozele de vaccin împotriva COVID-19 pe care UE l-a semnat în perioada de vârf a pandemiei.

1113 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană şi Pfizer renegociază un contract controversat privind vaccinurile împotriva COVID-19

Comisia a anunţat că cele două părţi au convenit ca Pfizer să eşaloneze livrările pe parcursul următorilor patru ani, până în 2027, şi să reducă cantitatea totală de doze de la 450 de milioane care trebuiau livrate în acest an. Cu toate acestea, Comisia nu a dezvăluit noul total în anunţul său. Întrebat despre cifra revizuită a livrărilor, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru sănătate, Stefan de Keersmaecker, a trimis POLITICO către ţările membre ale UE pentru un răspuns.

"Strategiile de vaccinare sau programele de vaccinare sunt concepute şi puse în aplicare de către statele membre", a declarat de Keersmaecker.

Comisia obţinuse anterior o serie de concesii din partea Pfizer, dar acestea s-au oprit întotdeauna la o reducere a dozelor.

Termenii financiari ai acordului nu sunt, de asemenea, publici, dar Comisia a declarat că blocul comunitar a păstrat posibilitatea de a cumpăra restul de 450 de milioane de doze iniţiale şi că plăteşte suplimentar pentru această opţiune, lucru pe care miniştrii l-au criticat anterior ca fiind o "taxă de anulare". Practic, acest lucru creşte preţul per doză, deşi preţul total ar fi mai mic.

Discuţiile trenează de peste un an

Contractul în cauză a fost semnat în mai 2021 şi era iniţial pentru 900 de milioane de doze de vaccin care a fost dezvoltat împreună cu compania germană BioNTech, cu posibilitatea de a exercita o opţiune pentru alte 900 de milioane de doze. În cele din urmă, un total de 1,1 miliarde de doze de vaccin cu ARNm au fost contractate de către blocul comunitar, în valoare de 21,5 miliarde de euro, conform preţurilor vaccinurilor raportate de Financial Times.

450 de milioane de doze urmau să fie furnizate în 2023, deşi livrările au fost stopate pe durata negocierilor. Încă din aprilie anul trecut, Polonia a anunţat că nu mai acceptă nicio livrare de vaccinuri, plângându-se de o ofertă excedentară.

În total, alte nouă ţări din regiune s-au alăturat Poloniei pentru a face presiuni în vederea unei renegocieri, plângându-se că au rămas blocate să cumpere doze de care nu mai au nevoie, într-o perioadă de dificultăţi economice cauzate de şocul energetic şi în timp ce trebuiau să cheltuiască bani pentru a se ocupa de refugiaţii rezultaţi în urma invaziei ruseşti în Ucraina.

Într-o mişcare neobişnuită, Polonia a mers atât de departe încât a trimis o scrisoare acţionarilor Pfizer în care a prezentat motivele pentru care doreşte renegocierea contractului, încercând astfel să pună presiune asupra producătorului american de medicamente.

Ursula von der Leyen, vizată

De asemenea, acest scandal a atras atenţia asupra rolului personal al preşedintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, în obţinerea contractului iniţial. Potrivit New York Times, şefa executivului UE a negociat în mod excepţional cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, direct, prin mesaje text. Însă conţinutul mesajelor a fost învăluit în secret, Comisia refuzând chiar să confirme existenţa lor.

Negocierile de lungă durată ridică întrebarea de ce a fost încheiat un contract atât de mare, cu livrări atât de îndepărtate în viitor, în 2022 şi 2023, când condiţiile pandemiei s-ar fi putut schimba, fără o clauză de negociere a unor doze mai mici.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici