Universitatea din Paris nu poate revendica manuscrisele lui Emil Cioran

Justiţia franceză a apreciat, miercuri, că un set de 37 de manuscrise ale filosofului român Emil Cioran, descoperite de o firmă de curăţenie, aparţin patronului companiei şi nu Cancelariei Universităţii pariziene, care revendica proprietatea asupra acestora.

108 afișări
Imaginea articolului Universitatea din Paris nu poate revendica manuscrisele lui Emil Cioran

Universitatea din Paris nu poate revendica manuscrisele lui Emil Cioran (Imagine: Wikipedia)

În decembrie 2005, Cancelaria universitară obţinuse o decizie a unei instanţe de apel, care a interzis, în ultimul moment, vânzarea la licitaţie a manuscriselor, puse ulterior sub sechestru.

Printre manuscrise se numără cinci versiuni ale operei "De l'inconvénient d'être né" (Despre neajunsul de a te fi născut), caiete cu note pregătitoare pentru Ecartèlement (1979) şi "Aveux et anathèmes" (Mărturisiri şi anateme, 1987), precum şi 18 caiete inedite conţinând amintiri şi reflecţii ale lui Cioran, din perioada 1972 - 1980.

Sesizat de Cancelaria Universităţii, tribunalul de mare instanţă din Paris a apreciat miercuri că instituţia nu are nici un drept asupra manuscriselor, iar vânzătorul, Simone Baulez, "poate dispune în mod liber de acestea".

Cu cinci luni înaintea morţii lui Cioran, în februarie 1995, partenera de viaţă a acestuia, Simone Boue, i-a scris cancelarului Universităţii din Paris, anunţându-l că intenţionează să doneze bibliotecii Jacques-Doucet manuscrisele lui Cioran. În septembrie 1997, la moartea lui Simone Boue, legatar universal al lui Cioran, fratele ei a făcut un inventar al apartamentului, fără a găsi însă nici un manuscris.

Semnatara unui contract pentru curăţenia apartamenului, Simone Baulez a găsit manuscrisele în apartament şi, neştiind care este valoarea acestora, le-a încredinţat pentru vânzarea la licitaţie.

Tribunalul a decis miercuri că Emil Cioran murind în iunie 1995, Simone Boue nu era proprietarul manuscriselor la momentul în care s-a angajat să le doneze Cancelariei Universităţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici