Unsprezece morţi în Afganistan, după prăbuşirea unui avion american militar de transport. Talibanii revendică prăbuşirea

Unsprezece persoane, inclusiv şase militari americani, au murit vineri dimineaţa, după ce un avion american militar de transport, de tip C-130, s-a prăbuşit în Afganistan, relatează AP în pagina electronică. Talibanii au revendicat vineri prăbuşirea avionului.

1191 afișări
Imaginea articolului Unsprezece morţi în Afganistan, după prăbuşirea unui avion american militar de transport. Talibanii revendică prăbuşirea

Unsprezece morţi în Afganistan, după prăbuşirea unui avion american militar de transport (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 13:00 - Talibanii revendică prăbuşirea avionului militar

Talibanii au revendicat vineri prăbuşirea avionului militar american de transport, de tip C-130, în estul Afganistanului, relatează agenţia de presă AFP în pagina electronică.

"Mujahedinii noştri au doborât o aernonavă americană cu patru motoare în Jalalabad", a transmis pe Twitter purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid. "Pe baza unor informaţii credibile, 15 forţe invadatoare şi o serie de trupe-marionetă au fost ucise", a adăugat el.

Talibanii sunt cunoscuţi pentru revendicările exagerate ale atacurilor, iar NATO nu a oferit până acum detalii privind cauza prăbuşirii avionului.

NATO a confirmat că 11 persoane, inclusiv şase soldaţi, au fost ucise. Celelalte cinci victime sunt contractori civili ai forţei internaţionale conduse de către americani, potrivit Reuters.

Armata americană a anunţat o anchetă cu privire la cauzele prăbuşirii. Un oficial american a declarat sub protecţia anonimatului că nu există indicii cu privire la tiruri inamice.

În 2011, talibanii au doborât un elicoper militar american de tip Chinook, omorând cele 38 de persoane de la bord.

Aproximativ 1.000 de membri ai forţelor coaliţiei se află în estul Afganistanului, inclusiv din Statele Unite şi Polonia, dar şi aproximativ 4.000 de militari afgani, potrivit NATO.

În prezent, în Afganistan se află aproximativ 9.800 de militari americani. Numărul acestora urmează să scadă uşor până la sfârşitul anului.

Prăbuşirea a avut loc la doar câteva ore după ce trupele afgane au recucerit, joi, centrul oraşului Kunduz (nord), în urma unor confruntări aprige cu militanţi talibani, la trei zile după ce au pierdut capitala provincială. Talibanii luptă să revină la putere din 2001, când au fost înlăturaţi de o coaliţie condusă de americani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici