Uraganul Arthur a atins zona de coastă a SUA la nivelul statului North Carolina

Uraganul Arthur a atins zona de coastă a Statelor Unite joi, la nivelul statului North Carolina, în contextul în care milioane de americani de pe Coasta de Est se pregăteau pentru impactul acestuia în ajunul Zilei Naţionale de la 4 iulie.

974 afișări
Imaginea articolului Uraganul Arthur a atins zona de coastă a SUA la nivelul statului North Carolina

Uraganul Arthur a atins zona de coastă a SUA la nivelul statului North Carolina (imagine: Mediafax Foto/aFP)

Arthur a atins zona de coastă către ora locală 23.15 (6.15, ora României) în porţiunea dintre Cape Lookout şi Beaufort, a anunţat Centrul Naţional al Uraganelor (NHC).

Anterior, puterea acestuia s-a amplificat cu o treaptă, devenind uragan de categoria a doua pe scara Saffir-Simpson, în timp ce se apropia de plaje foarte frecventate de turişti în sud-estul Statelor Unite.

Însă, potrivit meteorologilor, "el ar urma să înceapă să scadă în intensitate vineri seara şi să redevină, sâmbătă, un ciclon post-tropical".

"Nu daţi dovadă de idioţenie. Pregătiţi-vă!", a declarat într-o conferinţă de presă guvernatorul statului North Carolina Pat McCrory, îndemnându-şi concetăţenii să se pregătească pentru eventuale întreruperi ale alimentării cu energie electrică.

Regiunea care riscă să fie cea mai afectată de uragan este peninsula Outer Banks, în North Carolina, foarte frecventată de turişti, care sunt nevoiţi să-şi refacă planurile de vacanţă.

Autorităţile au dispus evacuarea insulelor Hatteras şi Ocracoke, înainte să fie traversate de rafale puternice de vânt şi ploi torenţiale care însoţesc uraganul. Secretarul Transporturilor de la nivelul statului Tony Tata a anunţat că feriboturi suplimentare au fost introduse în serviciu pentru Insula Ocracoke, situată la capătul peninsulei, "pentru a ajuta oamenii să plece".

Guvernatorul Pat McCrory s-a declarat "foarte îngrijorat în legătură cu autostrada 12", care traversează Outer Banks, fiind mărginită de mare de ambele părţi.

- Guvernatorul anunţă că participă la defilare, aşa cum s-a prevăzut

Pentru turişti, numeroşi în acest sezon, un centru de apel funcţionează nonstop începând de vineri. Aproximativ 100 de membri ai Gărzii Naţionale sunt mobilizaţi suplimentar, a anunţat poliţia. Două centre de primire sunt deschise în comitatul Carteret (North Carolina) începând de joi de la prânz, iar comitatul New Hanover a fost plasat în stare de urgenţă.

Cu toate acestea, guvernatorul a precizat că intenţionează să asiste la defilarea de 4 iulie, vineri după-amiaza. "Sperăm că (...) Arthur va păsări rapid regiunea, pentru ca să putem să sărbătorim independenţa ţării împreună cu familiile şi prietenii pe plajele frumoase din North Carolina", a declarat el.

Aproape o jumătate de milion de vizitatori sunt aşteptaţi pe plajele din North Carolina şi South Carolina în weekendul prelungit de 4 iulie, care marchează proclamarea Declaraţiei de Independenţă a Statelor Unite de la 4 iulie 1776.

Nivelul precipitaţiilor poate atinge 8-13 centimetri pe coastele statelor Florida, North Carolina şi South Carolina, iar pe alocuri până la 18 centimetri, potrivit NHC.

Meteorologii avertizează că pot avea loc tornade, izolat, şi posibile creşteri ale nivelurilor apei, de până la 1,5 metri în anumite sectoare, inclusiv pe plajele Outer Banks.

Arthur este primul uragan la Atlantic din acest sezon, care a început pe 1 iunie şi se încheie pe 30 noiembrie.

Agenţia americană Oceanică şi Atmosferică (NOAA) preconizează un sezon 2014 "aproape de sau peste medie", cu 13 furtuni tropicale, dintre care trei ar putea să se transforme în uragane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici