Urme de radioactivitate depistate în nord-estul Statelor Unite

Urme de radioactivitate provenind de la centrala japoneză Fukushima au fost depistate în apa de ploaie din nord-estul Statelor Unite, a anunţat Agenţia americană pentru mediu (EPA), potrivit căreia aceste valori nu reprezintă un pericol pentru sănătate.

21 afișări
Imaginea articolului Urme de radioactivitate depistate în nord-estul Statelor Unite

Urme de radioactivitate depistate în nord-estul Statelor Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste urme au fost observate în apa de ploaie în statele Pennsylvania şi Massachusetts, a explicat EPA.

Agenţia a declarat că îşi consolidează sistemul de supraveghere a apei de ploaie şi a apei potabile din Statele Unite.

"În urma incidentului de la centrala Fukushima, mai multe detectoare ale EPA au depistat materiale foarte slab radioactive în Statele Unite, care corespund datelor reactoarelor nucleare avariate", a afirmat un comunicat al EPA duminică.

"Aceste observaţii nu sunt o surpriză, iar nivelurile depistate sunt superioare celor care ar putea fi periculoase pentru sănătate", asigură Agenţia guvernamentală.

Duminică, agenţia a menţionat că "sunt aşteptate valori ridicate de radioactivitate în apa de ploaie în urma evenimentelor din Japonia, pentru că se ştie că radiaţiile se deplasează în atmosferă".

Valorile înregistrate în Pennsylvania şi Massachusetts "fac obiectul unui studiu al EPA", precizează agenţia, care subliniază că "acestea sunt superioare mediei istorice pentru aceste regiuni".

Agenţia susţine că a "făcut măsurători pentru a consolida mijloacele naţionale de supraveghere a apei de ploaie, a apei potabile", chiar dacă "aceste creşteri (ale radioactivităţii) pe termen scurt nu prezintă un pericol pentru sănătate".

EPA insistă că "această creştere (a radioactivităţii) ar trebui să fie de scurtă durată".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici