Va câştiga şi anul acesta alegerile din Belarus? Preşedintele Lukaşenko se confruntă cu cel mai dur test

  • Aleksandr Lukaşenko vrea acum al şaselea mandat de preşedinţie.
  • Alegerile prezidenţiale, pe care probabil că le va câştiga, sunt în acelaşi timp şi cea mai grea provocare a sa de până acum.
  • Preşedintele Belarusului, în vârstă de 65 de ani, reuşeşte de 26 de ani să rămână la putere.
  • Înaintea alegerilor prezidenţiale din 9 august, Lukaşenko s-a confruntat cu cele mai mari proteste ale opoziţiei din ultimii zece ani.
674 afișări
Imaginea articolului Va câştiga şi anul acesta alegerile din Belarus? Preşedintele Lukaşenko se confruntă cu cel mai dur test

Va câştiga şi anul acesta alegerile din Belarus? Preşedintele Lukaşenko se confruntă cu cel mai dur test

Aleksandr Lukaşenko a câştigat alegerile anterioare „ca prin minune“, voturile fiind criticate de observatorii electorali. De data aceasta, are un rival proeminent, o femeie de 37 de ani, pe Svetlana Tihanovskaia, care a căpătat din ce în ce mai multă popularitate şi care se află în cursa pentru prezidenţiale după ce soţul ei a fost închis, scrie BBC.
 
Belarusul s-a confruntat cu cele mai mari proteste ale opoziţiei şi un scandal cu Rusia.
 
Preşedintele Lukaşenko, pe care îl ştii ca fiind ultimul dictator din Europa, a fost ales pentru prima dată în 1994. La ultimele alegeri, din 2015, el a fost declarat câştigător cu 83,5% din voturi. Atunci, observatorii electorali au raportat nereguli privind procesul de numărare a voturilor.
 

Deci, vor fi diferite aceste alegeri?
 
Probabil ca nu. Este de aşteptat ca preşedintele Lukashenko să câştige din nou. Dar votul este urmărit îndeaproape pe fondul apariţiei unor semne tot mai numeroase de frustrare privind conducerea sa.
 
E de menţionat că în timpul campaniei s-a văzut ascensiunea candidatei din opoziţie, Svetlana Tikhanovskaya, o fostă profesoară care a devenit mamă şi care a fost casnică până când a intrat în lumina reflectoarelor politice. Soţul ei a fost arestat şi blocat astfel să se înscrie la alegeri, aşa că a intervenit în locul lui.
 
„Oamenii se trezesc, redescoperindu-şi respectul de sine“, a spus ea pentru AFP într-un interviu recent. Totodată, ea a spus că se aşteaptă ca alegerile să fie aranjate.
 
Preşedintele Lukashenko a numit-o pe Tikhanovskaya „fetiţă săracă“, manipulată de „maeştrii de păpuşi“ străini.
 
Cine mai e în cursa pentru prezidenţiale?
 
Există alţi trei candidaţi:
 
• Anna Kanopatskaya, fost parlamentar care s-a remarcat la alegerile parlamentare din 2016  
• Serghei Cherechen, liderul partidului social democrat
• Andrei Dmitriyev, copreşedintele mişcării „Spune adevărul“
 
Trebuie să ştii că două figuri cheie din opoziţie au fost împiedicate să intre în cursă şi au făcut jocurile din spatele campaniei Svetlanei Tikhanovskaya.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici