Val de violuri în Congo asupra femeilor care fug de rebelii M23

Femeile care fug de rebelii M23 din Congo se confruntă cu un val extrem de violuri. Medecins Sans Frontieres a tratat, în numai două săptămâni, aproape 700 de femei, adică 50 pe zi.

663 afișări
Imaginea articolului Val de violuri în Congo asupra femeilor care fug de rebelii M23

FOTO Xinhua News/Twitter

Patru bărbaţi cu macete erau pe urmele lor în timp ce un grup de femei alerga prin pădurea care înconjoară oraşul Goma din estul Congo, disperate să ajungă la o tabără de strămutaţi pe care o părăsiseră pentru a aduna lemne de foc. Una dintre ele s-a împiedicat de o piatră şi a căzut. Nu a avut timp să reacţioneze înainte ca unul dintre bărbaţi să o prindă din urmă. "M-a violat", şi-a amintit ea, în Bulengo, una dintre cele câteva tabere de lângă Goma care adăpostesc aproximativ 600.000 de persoane care au fugit din zonele de conflict.

Victima în vârstă de 35 de ani, care nu a dorit să i se dea numele, este doar una dintre sutele de femei strămutate care au fost agresate sexual atunci când au părăsit taberele pentru a face rost de lemne sau de mâncare.

Organizaţia caritabilă medicală Medecins Sans Frontieres (MSF) a tratat peste 670 de femei - sau aproape 50 pe zi - în trei locaţii între 17 şi 30 aprilie, care au fost supuse violenţei sexuale, relatează Reuters.

Mai mult de jumătate au fost atacate de bărbaţi înarmaţi.

Violul a fost documentat pe scară largă ca o armă de război folosită de miliţiile armate care au fost active în estul Congo de la sfârşitul celor două războaie civile purtate între 1996 şi 2003.

Tensiunile au escaladat după ce rebelii M23 au organizat anul trecut o ofensivă majoră în provincia Kivu de Nord, forţând sute de mii de persoane să fugă. Multe dintre ele s-au refugiat în tabere aglomerate precum Bulengo.

Gurile flămânde trimit apoi femeile în afara taberei, în căutare de alimente şi lemne de foc, ceea ce le expune violenţelor sexuale, a declarat Delice Sezage Tulinabo, lucrător MSF.

Rapoartele privind violenţa sexuală în Kivu de Nord au crescut cu peste o treime în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu anul trecut, când au fost înregistrate peste 38.000 de cazuri, a declarat UNICEF.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici