Varianta Rusiei privind conflictul caucazian, contrazisă de activişti HRW

Activiştii pentru apărarea drepturilor omului au contrazis miercuri bilanţul anunţat de Rusia în urma atacurilor georgiene în Osetia de Sud şi au respins informaţiile potrivit cărora capitala regiunii separatiste ar fi fost complet distrusă.

24 afișări
Imaginea articolului Varianta Rusiei privind conflictul caucazian, contrazisă de activişti HRW

Varianta Rusiei privind conflictul caucazian, contrazisă de activişti HRW (Imagine: Mediafax/AFP)

"Pagubele sunt semnificative, în special în centrul oraşului, iar multe case care au fost distruse nu au fost în mod evident obiective militare - case, magazine, spitale. Dar nu aş spune că acest oraş a fost şters complet de pe faţa pământului", a declarat Anna Neistat, din cadrul organizaţiei Human Rights Watch, prin telefon din capitala Osetiei de Sud, Ţhinvali.

Rusia a anunţat săptămâna trecută că bilanţul morţilor în Osetia de Sud, în urma atacurilor georgiene a fost de 1.600 de persoane şi a precizat că aceasta a fost o justificare pentru riposta militară masivă. Potrivit Rusiei, armata georgiană a distrus oraşul Ţhinvali.

"Avem îndoieli serioase privind cifrele furnizate de autorităţile ruse până în prezent. Numărul răniţilor şi cel al morţilor nu se potrivesc, deoarece numărul răniţilor este de obicei mult mai mare decât cel al răniţilor", a explicat Neistat.

"În acest moment, când conflictul este în curs de aplanare, este extrem de iresponsabil din partea autorităţilor să ofere astfel de cifre fără dovezile care să le susţină", a continuat ea.

Neistat şi colega sa din cadrul organizaţiei cu sediul la New York au trecut graniţa georgiană, în zona controlată de ruşi din Osetia de Sud.

Ea a declarat că un doctor i-a spus că a tratat 273 de răniţi, în majoritate militari, şi a precizat că 44 de cadavre au fost aduse la spital, în majoritate civili.

Neistat a criticat şi anumite tactici militare utilizate de georgieni.

"Ştim foarte clar că anumite arme utilizate de georgieni sunt inacceptabile din punct de vedere al legislaţiei internaţionale", a completat ea.

"Utilizarea lansatoarelor de rachete Grad în zonele urbane (...) încalcă legile drepturilor omului. Mai multe saloane ale unui spital au fost distruse de (rachete, n. red.) Grad".

"Potrivit doctorilor, spitalul a fost destul de grav atacat, potrivit unei anchete, rachetele ar fi fost lansate de georgieni. Probabil este vorba despre persecutarea civililor", a adăugat ea.

Activiştii pentru apărarea drepturilor omului au declarat că miliţiile din Osetia de Sud au incendiat şi jefuit locuinţele din satele locuite de etnici georgieni, în regiunea afectată de acest conflict, înainte ca trupele ruse să blocheze drumurile, miercuri, pentru a împiedica astfel de acţiuni.

"Am văzut jafuri cu ochii noştri, luau obiecte din casă, radiatoare, biciclete, covoare", a spus Neistat.

"Ca răspuns la apelurile noastre, se pare că armata rusă încearcă să împiedice aceste jafuri, astăzi (miercuri, n. red.), au blocat (accesul, n.red.) armatei din Osetia de Sud (pe aceste, n. red.) drumuri".

Ea a povestit despre cum a găsit bătrâni "în situaţii absolut disperate" în cursul zilei de marţi, încercând să fugă din satele etnicilor georgieni, care se pare că au fost incendiate intenţionat.

"Trimitem un semnal de alarmă organizaţiilor internaţionale. Ceea ce am văzut ieri (marţi, n. red.) a fost o încălcare clară a legilor privind drepturile omului, în care victime erau bătrâni. Avem fotografii care să susţină aceste afirmaţii", a precizat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici