Varşovia doreşte un segment polonez în cadrul scutului american antirachetă în Europa

Preşedintele Bronislaw Komorowski a declarat că Polonia ar trebui să construiască un segment propriu în cadrul sistemului antirachetă pe care Statele Unite plănuiesc să îl instaleze în Europa.

207 afișări
Imaginea articolului Varşovia doreşte un segment polonez în cadrul scutului american antirachetă în Europa

Bronislaw Komorowski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu publicat în ediţia de luni a revistei Wprost, confirmat de către Biroul său, preşedintele polonez anunţă că va propune un plan potrivit căruia Polonia să construiască propriul său sistem de apărare antirachetă, cu o componentă aeriană şi una terestră, relatează ABC News în pagina electronică.

Preşedintele american Barack Obama doreşte plasarea de radare atât pe mare, cât şi pe uscat, dar şi interceptori în mai multe zone în Europa, în cadrul unui scut antirachetă îndreptat împotriva unor posibile atacuri cu rachetă din partea Iranului.

Fazele iniţiale ale planului prevăd utilizarea unor radare de tip AEGIS amplasate la bordul unor nave şi un radar mai puternic instalat pe teritoriul Turciei. Fazele finale prevăd instalarea unor radare de tip AEGIS pe teritoriile României şi Poloniei, potrivit aceleiaşi surse.

Polonia, România şi Turcia au semnat acorduri în acest sens, iar planul este susţinut de către NATO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici