Vieţi ale altor opozanţi, în pericol după moartea lui Navalnîi, afirmă soţia disidentului Kara-Murza

Soţia disidentului rus încarcerat Vladimir Kara-Murza a declarat luni că vieţile multor deţinuţi politici din Rusia, inclusiv cea a soţului ei, sunt în pericol în urma morţii lui Alexei Navalnîi într-o colonie penală din Arctica luna trecută.

324 afișări
Imaginea articolului Vieţi ale altor opozanţi, în pericol după moartea lui Navalnîi, afirmă soţia disidentului Kara-Murza

Foto: Vladimir Kara Murza a fost victima a două tentative de otrăvire

Kara-Murza, care a condamnat războiul Rusiei în Ucraina şi a făcut lobby pentru sancţiuni occidentale împotriva Moscovei, a fost condamnat la 25 de ani în aprilie anul trecut pentru trădare şi alte acuzaţii pe care le-a negat, comparând cazul împotriva sa cu un proces-spectacol stalinist, notează Reuters.

"Înţeleg că vieţile multor oameni care au ajuns astăzi în spatele gratiilor din cauza opoziţiei lor faţă de regim, multe vieţi sunt în pericol", a declarat Evgenia Kara-Murza, director de advocacy la Fundaţia Rusia Liberă, o organizaţie a societăţii civile.

"Nu este vorba doar de viaţa soţului meu, care este într-adevăr un opozant al regimului de ani de zile, ci şi de vieţile altor opozanţi puternici şi vocali ai lui Vladimir Putin."

Navalnîi, cel mai înverşunat critic al preşedintelui Vladimir Putin în interiorul Rusiei, a murit în închisoare la vârsta de 47 de ani, pe 16 februarie, ceea ce a declanşat acuzaţii din partea susţinătorilor săi că ar fi fost ucis. Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea sa.

Evgenia Kara-Murza a declarat că şi alţi activişti, printre care Alexandra Skochilenko, încarcerată pentru că a protestat împotriva războiului din Ucraina înlocuind etichetele de preţ din supermarketuri cu apeluri la oprirea conflictului, şi Alexei Gorinov, un consilier districtual din Moscova, de asemenea încarcerat pentru că a criticat invazia Rusiei, sunt de asemenea în pericol.

Vladimir Kara-Murza, care suferă de o afecţiune neurologică după ce a supravieţuit la două tentative de otrăvire, a fost transferat în ianuarie într-o nouă colonie penală din Siberia şi plasat la izolare, a declarat soţia sa. "Acum este deţinut practic de aceleaşi persoane care au încercat să-l omoare de două ori în trecut", a declarat Evgenia Kara-Murza.

Ea a spus că soţul ei este ţinut într-o celulă mică, care măsoară aproximativ şase metri pătraţi, cu un pat fixat de perete în timpul zilei pentru a-l împiedica să se întindă şi un scaun fără spătar. El nu are voie să primească apeluri telefonice sau vizite.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici