Viktor Ianukovici, condamnat la 13 ani de închisoare de un tribunal ucrainean. Ce acuzaţii i-au fost aduse fostului preşedinte

Un tribunal ucrainean l-a condamnat în lipsă pe fostul preşedinte Viktor Ianukovici la 13 ani de închisoare pentru acuzaţii de trădare, a declarat un judecător, spunând că felul său de a se comporta în funcţie a dus la anexarea Crimeei de Rusia şi la conflictul din estul Ucrainei, relatează Reuters.

2310 afișări
Imaginea articolului Viktor Ianukovici, condamnat la 13 ani de închisoare de un tribunal ucrainean. Ce acuzaţii i-au fost aduse fostului preşedinte

Viktor Ianukovici, condamnat la 13 ani de închisoare de un tribunal ucrainean. Ce acuzaţii -au fost aduse fostului preşedinte

Ianukovici a fugit în Rusia în 2014, după protestele de stradă împotriva guvernării sale. Succesorul său, Petro Poroşenko, a adoptat o politică externă pro-occidentală, inversând înclinaţia lui Ianukovici spre Moscova.

"Cu acţiunile sale deliberat ilegale, Ianukovici a comis o crimă împotriva fundamentelor suveranităţii naţionale a Ucrainei, şi anume trădarea de patrie", a declarat judecătorul Vladislav Deviatko.

Judecătorul a declarat că Ianukovici i-a trimis o scrisoare preşedintelui rus Vladimir Putin la 1 martie 2014, cerându-i să folosească armata rusă şi forţele de poliţie pentru a restabili ordinea în Ucraina.

"Prin acţiunile sale deliberate, Ianukovici a comis o crimă împotriva păcii, şi anume a ajuta la desfăşurarea unui război agresiv", a afirmat judecătorul Deviatko.

Ianukovici a părăsit Ucraina la trei luni de la începutul protestelor, în timpul cărora au fost ucişi peste 100 de demonstranţi în ciocnirile din capitala Ucrainei.

Avocaţii lui Ianukovici au declarat că vor ataca hotărârea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici