Vizită importantă: Emmanuel Macron merge la Washington pentru a se întâlni cu Joe Biden

Preşedintele francez Emmanuel Macron va fi găzduit săptămâna viitoare de preşedintele american Joe Biden, într-o vizită de stat rară, menită să evidenţieze mai degrabă prietenia franco-americană decât competiţia economică acerbă dintre SUA şi UE, potrivit Reuters.

920 afișări
Imaginea articolului Vizită importantă: Emmanuel Macron merge la Washington pentru a se întâlni cu Joe Biden

Vizită importantă: Emmanuel Macron merge la Washington pentru a se întâlni cu Joe Biden

La mai bine de un an după ce Washingtonul, Londra şi Canberra au anulat un important contract francez pentru submarine, împingând relaţiile franco-americane la un punct de ruptură, se aşteaptă ca SUA şi Franţa să facă o demonstraţie de unitate cu privire la ameninţările comune din partea Rusiei şi Chinei.

Marea problemă a discuţiilor va fi legea americană de reducere a inflaţiei (IRA). Europenii spun că pachetul masiv de subvenţii pentru producătorii americani ar putea da o lovitură grea industriilor lor, care se resimt deja din cauza preţurilor ridicate la energie cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

Macron va încerca să convingă SUA că este în interesul americanilor să nu slăbească companiile europene, într-o perioadă în care aliaţii occidentali se confruntă cu o concurenţă economică intensă din partea Chinei, pe care o acuză că îşi foloseşte puterea economică drept pârghie diplomatică.

„Argumentul va fi: există în mod evident o provocare chineză şi noi putem ajuta să îi scoatem pe ceilalţi din UE din naivitatea lor în această privinţă. Dar nu puteţi să ne cereţi ajutorul în privinţa Chinei şi să faceţi o IRA în privinţa noastră", a declarat un diplomat francez, pentru Reuters, sub rezerva anonimatului.

Totodată, liderul francez va încerca să negocieze scutiri pentru companiile europene pe modelul celor obţinute deja de Mexic şi Canada, a declarat un consilier prezidenţial francez.

Constructorii germani de automobile, pentru care SUA este o mare piaţă de export, sunt printre cele mai mari victime ale pachetului IRA care subvenţionează maşinile electrice fabricate în SUA, a declarat preşedintele francez. Constructorii auto francezi nu exportă în SUA, dar Franţa are mari furnizori de piese auto, care vor fi afectaţi.

De asemenea, problemele energetice vor ocupa un loc important în discuţiile de la Casa Albă, Franţa sperând să stimuleze cooperarea în domeniul energiei nucleare.

În timpul vizitei, Macron va merge în Louisiana, aparent pentru a aduce un omagiu moştenirii franceze a statului, dar şi pentru a discuta probleme energetice, a mai spus consilierul prezidenţial francez.

Gigantul petrolier francez TotalEnergies (TTEF.PA) deţine un mare terminal de gaz natural lichefiat în statul din Golful Mexic, iar Macron, care s-a plâns de preţul ridicat al exporturilor de gaz din SUA, a declarat că va aborda această problemă cu Biden.

„Statele Unite produc gaz ieftin, dar ni-l vând la un preţ ridicat. Şi, în plus, au subvenţii masive în unele sectoare care fac proiectele noastre necompetitive. Cred că este neprietenos şi voi merge la Washington într-un spirit de prietenie la sfârşitul lunii... pentru a pleda pur şi simplu pentru condiţii de concurenţă echitabile", a declarat Macron pe 8 noiembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici