Voronin riscă să rămână fără mai multe case din Chişinău

Fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin riscă să rămână fără case, o familie din Chişinău deţinând un titlu de proprietate asupra terenului aferent, document semnat de fostul rege al României Mihai I, afirmă primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, citat de site-ul postului Deutsche Welle.

19 afișări
Imaginea articolului Voronin riscă să rămână fără mai multe case din Chişinău

Voronin riscă să rămână fără mai multe case din Chişinău (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

"Familia Voronin, dar şi alte familii care locuiesc în zona respectivă ar putea deveni chiriaşi ai unei familii care locuieşte pe strada Ciocârliei. Aceştia au fost în audienţă, în 2007. Această familie deţine un titlu de proprietate în orginal, pentru trei hectare de pământ, în zona respectivă, un titlu în original semnat de regele Mihai I al României în perioada interbelică, pentru trei hectare de pământ. În mod normal, dacă acea familie se adresează Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), ar putea obţine dreptul la proprietate asupra acelui teren", a declarat Dorin Chirtoacă.

Vladimir Voronin locuieşte în zona Ciocârliei din Chişinău, deţinând "mai multe edificii de lux" construite în perioada comunistă într-un cartier "de elită", îngrădit şi păzit de poliţie.

Terenul respectiv, de 0,9 hectare, a fost "repartizat pentru proiectarea şi construirea unui complex locativ", în martie 2000, printr-o decizie a Primăriei Chişinău, firmei Metal-Market, fondată de Oleg Voronin, fiului lui Vladimir Voronin.

Decizia a fost semnată de primarul de atunci al Chişinăului, Serafim Urecheanu, care în prezent este unul dintre liderii coaliţiei de guvernare. În certificatul de urbanism se precizează că pe terenul respectiv urma să fie construit un "complex locativ pentru îmbunătăţirea condiţiilor locative ale angajaţilor firmei".

După doi ani, Primăria Chişinău i-a atribuit lui Oleg Voronin alte două loturi de pământ "pentru definitivarea proiectării şi construirii casei de locuit particulare" din strada Ciocârliei.

În 2001, când a devenit şef al statului, Vladimir Voronin deţinea un apartament cu trei camere în Chişinău, o vilă pe malul Nistrului şi un autoturism marca VAZ achiziţionat în 1991.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici