WikiLeaks: Un aliat important al Hezbollah a salutat raidurile israeliene în Liban, din 2006

Preşedintele Parlamentului libanez, important aliat al Hezbollah, Nabih Berri, a salutat ofensiva israeliană din 2006 împotriva partidului şiit, considerând-o "un mijloc excelent" de discreditare a acestuia, potrivit unei telegrame diplomatice americane publicate de site-ul WikiLeaks.

235 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Un aliat important al Hezbollah a salutat raidurile israeliene în Liban, din 2006

WikiLeaks: Un aliat important al Hezbollah a salutat raidurile israeliene în Liban, din 2006 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Berri a condamnat ferocitatea ripostei militare a Israelului, admiţând că un succes al campaniei israeliene împotriva Hezbollah ar fi un mijloc excelent de distrugere a aspiraţiilor militare (ale acestuia) şi de subminare a ambiţiilor sale politice", potrivit acestei telegrame datate iulie 2006, clasată confidenţial şi publicată săptămâna trecută de WikiLeaks.

Statul evreu a lansat o ofensivă militară de anvergură la 12 iulie 2006, după răpirea de către puternicul partid armat a doi militari la frontiera cu Libanul.

Potrivit fostului ambasador al Statelor Unite la Beirut, Jeffrey Feltman - în prezent subsecretar de Stat pentru Orientul Mijlociu -, tensiunile dintre Berri, liderul mişcării şiite Amal şi Hezbollah sunt cauzate de faptul că acesta din urmă se consideră primul reprezentant al comunităţii şiite din Liban.

"Suntem siguri că Berri urăşte Hezbollah la fel de mult, dacă nu şi mai mult (decât coaliţia prooccidentală) 14 Martie", se poate citi în telegramă.

"Susţinerea Hezbollah (...) provine din partea şiiţilor care, altfel, ar fi fost susţinătorii lui Berri", adaugă textul, în care Berri este descris ca fiind într-o stare foarte bună în timpul întrevederii cu ambasadorul.

Potrivit diplomatului, Berri s-a simţit, de asemenea, trădat de liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, care a promis stabilitate în Liban.

"Nu putem niciodată să ne mai aşezăm la aceeaşi masă cu el (Nasrallah)", afirmă Feltman citându-l pe liderul Amal. "Cred că ne-a minţit".

Berri, preşedintele Parlamentului de peste două decenii, a reacţionat afirmând că mişcarea sa "este şi va rămâne un aliat fundamental al Hezbollah", potrivit unui comunicat al biroului său.

"Am cerut Departamentului american de Stat să ne furnizeze telegrama originală (...) pentru a stabili cine este mincinosul, WikiLeaks sau Feltman", adaugă el.

De altfel, tot în această telegramă, Berri a criticat un discurs al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, principalul susţinătoar al Hezbollah şi al mişcării sale. În acest discurs, rostit la 15 august 2006, Assad a atacat coaliţia prooccidentală din Liban, calificând-o drept un "produs israelian".

"Bashar a comis o eroare, este (un discurs) idiot", a declarat el, potrivit textului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici