Xi Jinping cere evitarea amplificării rivalităţilor între marile puteri în zona Asia-Pacific

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a afirmat, joi, că zona Asia-Pacific nu trebuie să devină spaţiu de confruntare între marile puteri rivale, avertizând asupra riscurilor reapariţiei unor tensiuni specifice fostului Război Rece.

1802 afișări
Imaginea articolului Xi Jinping cere evitarea amplificării rivalităţilor între marile puteri în zona Asia-Pacific

"Nicio tentativă de lansare a unui nou Război Rece nu va fi tolerată vreodată de popoarele noastre. Trebuie să permitem o direcţie a deschiderii şi integrării, astfel încât regiunea să nu devină o arenă de confruntare între marile puteri", a declarat Xi Jinping, citat de agenţia Reuters.

"Unilateralismul şi protecţionismul trebuie respinse de toată lumea; orice tentativă de politizare şi transformare în arme a relaţiilor economice şi comerciale trebuie respinsă", a afirmat preşedintele Chinei, potrivit agenţiei Reuters. Xi Jinping a făcut aceste declaraţii înaintea summitului Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), din Bangkok, Thailanda, părând să se refere la eforturile Statelor Unite şi aliaţilor din Asia de contracarare a influenţei tot mai mari a Chinei la nivel economic şi militar.

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a pledat, la întâlnirea pe care a avut luni cu Xi Jinping la summitul G20 din Indonezia, pentru competiţie responsabilă în relaţia cu Beijingul şi pentru cooperare în gestionarea unor probleme internaţionale precum modificările climatice şi criza economică. "Preşedintele Biden a explicat că Statele Unite vor continua să concureze în mod viguros cu China, inclusiv prin investiţii în surse de putere pe plan intern şi prin alinierea eforturilor cu aliaţii şi partenerii din întreaga lume. A reafirmat că această competiţie nu trebuie să degenereze în conflict şi a subliniat că Statele Unite şi China trebuie să gestioneze responsabil competiţia şi să menţină deschise liniile de comunicaţii", a comunicat Preşedinţia SUA.

La rândul său, Xi Jinping i-a cerut lui Biden să acţioneze prin cooperare pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, argumentând că în prezent nu sunt reprezentate în totalitate interesele celor două popoare. "Lumea se află într-un moment crucial. În ce direcţie mergem? Aceasta este o întrebare care nu este doar în mintea noastră, ci şi în mintea tuturor popoarelor", a declarat Xi Jinping la întâlnirea cu Biden. Liderul de la Beijing a afirmat că, în prezent, relaţiile China-SUA nu reflectă interesele fundamentale ale celor două popoare şi naţiuni, subliniind că şi comunitatea internaţională are aşteptări mai mari din partea Beijingului şi Washingtonului. Preşedintele Chinei i-a cerut lui Biden să colaboreze pentru a plasa relaţiile bilaterale pe traiectoria corectă, pledând pentru acţiuni în sensul păcii, stabilităţii mondiale şi stimulării dezvoltării comune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici