Zarif: Acordul de la Geneva menţine actualul program nuclear al Iranului

Acordul încheiat duminică la Geneva de Iran şi marile puteri menţine programul nuclear al Teheranului şi slăbeşte regimul sancţiunilor, a declarat luni ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.

108 afișări
Imaginea articolului Zarif: Acordul de la Geneva menţine actualul program nuclear al Iranului

Zarif: Acordul de la Geneva menţine actualul program nuclear al Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Structura programului nuclear al Iranului a fost păstrată, în cursul negocierilor, iar cea a sancţiunilor a fost erodată", a declarat Zarif, citat de presă, într-o reuniune a unor cercetători la Teheran.

Acordul interimar, pentru o perioadă de şase luni, încheiat duminică, după cinci zile de negocieri dure, limitează activităţile nucleare ale Teheranului, în schimbul unei relaxări limitate a sancţiunilor care afectează economia iraniană. El urmează să conducă la un acord global, care să garanteze că programul nuclear este exclusiv paşnic.

Zarif, care a fost primit ca un erou la întoarcere, duminică seara, pe aeroportul din Teheran, a repetat că drepturile Iranului la îmbogăţirea uraniului pe teritoriul iranian, aflate în centrul unor îngrijorări occidentale, sunt cuprinse în acord, în pofida faptului că nu apar în text, aşa cum afirmă Statele Unite.

"Oare dreptul de a avea o centrală nucleară sau un reactor este scris într-un text?", a spus ministrul, potrivit Irna.

"În general, drepturile (unei ţări) nu au nevoie să fie recunoscute, iar celelalte ţări trebuie să le respecte", a adăugat şeful diplomaţiei iraniene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici