Zeci de mii de oameni au luat parte la un miting pentru Universitatea Central Europenă, la Budapesta

Aproximativ 70.000 de persoane au participat, duminică, la Budapesta, la un miting de susţinere a Universităţii Central Europene, după ce Parlamentul ungar a emis o lege care ar afecta activitatea instituţiei de învăţământ fondate de miliardarul George Soros, notează The Associated Press.

1045 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de oameni au luat parte la un miting pentru Universitatea Central Europenă, la Budapesta

Zeci de mii de oameni au luat parte la un miting pentru Universitatea Central Europenă, la Budapesta (Imagine: bbj.hu)

Protestatarii s-au adunat în Piaţa Kossuth din faţa Parlamentului de la Budapesta, aceasta fiind cea mai amplă demonstraţie antiguvernamentală din ultimii ani. Participanţii au cerut preşedintelui Janos Ader să respingă iniţiativa legislativă prin care Universitatea Central Europeană ar putea fi forţată să-şi înceteze activitatea ori să se mute în altă ţară.

Parlamentul din Ungaria a votat recent un act legislativ care aduce modificării legii educaţiei superioare, universităţiile internaţionale fiind oblicate să aibă un campus şi în ţara care a oferit acreditarea, dar să existe şi un acord interguvernamental între cele două ţări. În acest context, Universitatea Central Europeană, care este acreditată în Statele Unite ale Americii, are un campus doar în Budapesta, iar noul act legislativ ar duce la închiderea unităţii de învăţământ superior.

Central European University (CEU), care oferă diplome cu certificare americană şi ungară către 1800 de studenţi din 117 ţări, spune că schimbările ar însemna că universitatea ar trebui să finalizeze înscrierile şi admiterile în februarie, în absenţa unui acord între SUA şi Ungaria.

Departamentul american de Stat şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu efectele acestei iniţiative legislative. Hoyt Yee, Adjunct al Secretarului american pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice, urmează să întreprindă luni o vizită la Budapesta, unde va discuta înclusiv despre situaţia Universităţii Central Europene.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici