Zeci de persoane au decedat în urma furtunilor care au lovit coasta braziliană

Autorităţile din statul brazilian São Paulo au anunţat că cel puţin 36 de persoane au fost ucise în urma unor inundaţii puternice şi alunecări de teren, ceea ce a forţat unele oraşe să anuleze sărbătorile anuale de carnaval, scrie BBC.

318 afișări
Imaginea articolului Zeci de persoane au decedat în urma furtunilor care au lovit coasta braziliană

Sursa foto: Twitter

Imagini video au arătat cartiere sub ape, autostrăzi inundate şi resturi rămase după prăbuşirea caselor.

Echipele de salvare s-au străduit să ajungă la supravieţuitori şi să deblocheze drumurile

Peste 600 mm de ploaie au căzut duminică în unele zone, de două ori mai mult decât se aşteaptă pentru această lună.

"Echipele de căutare şi salvare nu reuşesc să ajungă în mai multe locuri; este o situaţie haotică", a declarat Felipe Augusto, primarul oraşului São Sebastião, cel mai afectat. "Încă nu am evaluat amploarea pagubelor. Încercăm să salvăm victimele".

Zeci de persoane sunt date dispărute în oraş şi aproximativ 50 de case s-au prăbuşit şi au fost luate de ape, a adăugat Augusto, afirmând că situaţia rămâne "extrem de critică".

Guvernul statului a raportat cel puţin 35 de morţi în São Sebastião, iar primarul din Ubatuba, la aproximativ 80 km nord-est, a declarat că o tânără a fost ucisă. Sute de oameni au fost strămutaţi şi evacuaţi.

"Din nefericire, vom avea mult mai multe decese", a declarat un oficial al protecţiei civile pentru ziarul Folha de São Paulo.

Între timp, oficialii spun că alte 228 de persoane au rămas fără adăpost, iar 338 au fost evacuate din regiunile de coastă de la nord de São Paulo.

O stare de calamitate de 180 de zile a fost declarată în şase oraşe din acest stat: São Sebastião, Caraguatatuba, Ilhabela, Ubatuba, Guarujá şi Bertioga.

Cel mai mare port din America Latină, Santos, a fost, de asemenea, închis, deoarece viteza vântului a depăşit 55 km/h, iar valurile au depăşit un metru, potrivit presei locale.

Preşedintele Luiz Inácio Lula da Silva, care a petrecut weekendul de carnaval în statul Bahia din nord-estul ţării, a declarat că va vizita luni zonele afectate.

Într-o postare pe Twitter, el a transmis condoleanţe celor care şi-au pierdut persoane dragi şi a promis să reunească autorităţile pentru a oferi asistenţă medicală, a căuta persoanele dispărute şi a restabili infrastructura de transport şi de comunicaţii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici