Zelenski îi cere cancelarului Germaniei să viziteze Kievul pe 9 mai, când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut vineri cancelarului german Olaf Scholz să facă un "pas important" şi să viziteze Kievul pe 9 mai, data la care Rusia comemorează victoria Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial.

2676 afișări
Imaginea articolului Zelenski îi cere cancelarului Germaniei să viziteze Kievul pe 9 mai, când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei

Vorbind prin intermediul unui translator pentru think tank-ul britanic Chatham House, Zelenski a lansat o ofensivă la adresa Rusiei, în special în legătură cu Mariupol, unde Kievul spune că încă se mai ascund civili într-o uzină siderurgică în ruină care se află sub asediu.

 El i-a oferit o invitaţie lui Scholz, după ce relaţiile dintre cele două ţări au fost tensionate când preşedintele german a fost împiedicat să viziteze Kievul luna trecută, scrie Reuters.

"Este invitat, invitaţia este deschisă, a fost de ceva timp", a declarat Zelenski în cadrul unei videoconferinţe.

"Este invitat să vină în Ucraina, el poate face acest pas politic foarte puternic de a veni aici pe 9 mai, la Kiev. Nu vă explic semnificaţia, cred că sunteţi suficient de cultivaţi pentru a înţelege de ce".

Ziua Victoriei din 9 mai este unul dintre cele mai importante evenimente naţionale din Rusia, o comemorare a sacrificiului sovietic făcut pentru a învinge Germania nazistă în ceea ce este cunoscut în Rusia ca Marele Război Patriotic.

În ceea ce priveşte Mariupol, un port strategic din sudul Mării Azov, Zelenski a declarat că situaţia de acolo echivalează cu o "tortură" şi că nu se pot purta discuţii cu Rusia dacă acei civili sau soldaţi sunt ucişi când ar fi putut fi eliberaţi.

Mariupol a suportat cel mai distructiv asediu din războiul vechi de 10 săptămâni, iar vasta uzină siderurgică Azovstal din epoca sovietică este ultima parte a oraşului care se află încă în mâinile luptătorilor ucraineni rămaşi.

"Ruşii nu cred că pot fi traşi la răspundere pentru crimele de război, deoarece au puterea statului nuclear", a declarat Zelenski.

"Aceasta este cea de-a 72-a zi a războiului cu drepturi depline şi nu putem vedea încă niciun sfârşit al acestuia şi nu putem simţi nicio dorinţă din partea rusă de a-l încheia" a mai spus preşedintele Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici