Zelenski, ovaţionat în Congresul SUA: a promis că Ucraina „nu se va preda niciodată”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a fost ovaţionat în timp ce se adresa Congresului SUA, promiţând că naţiunea sa „nu se va preda niciodată” şi că nu va exista „niciun compromis” în încercarea de a pune capăt războiului cu Rusia, scrie Sky News.

1209 afișări
Imaginea articolului Zelenski, ovaţionat în Congresul SUA: a promis că Ucraina „nu se va preda niciodată”

Zelenski a fost întâmpinat cu aplauze în picioare când a intrat în sală pentru a rosti „discursul său către americani”, în Coongresul SUA.

„Împotriva tuturor scenariilor sumbre şi sumbre, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viaţă. Am învins Rusia în bătălia pentru minţile lumii”, a spus Zelenski.

El a promis că nu va exista „niciun compromis” în încercarea de a pune capăt războiului şi a promis că Ucraina „nu se va preda niciodată”.

Volodimir Zelenski a declarat că ajutorul acordat Ucrainei „nu este o caritate”, ci o investiţie în securitatea globală şi democraţie.

El a spus că acest conflict a arătat cum este testată democraţia la nivel mondial şi că rezultatul acestuia va modela lumea pentru generaţii întregi.

„Această luptă va defini în ce lume vor trăi copiii şi nepoţii noştri şi apoi copiii şi nepoţii lor”, a spus el.

Zelenski a prezentat apoi Congresului SUA un steag care i-a fost dăruit de apărătorii oraşului Bakhmut, aflat pe linia frontului, pe care l-a vizitat marţi.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, i-a dăruit lui Zelenski un steag american împăturit şi înrămat, care a fluturat deasupra Capitoliului mai devreme în cursul aceleiaşi zile.

Anterior, preşedintele Joe Biden a declarat că SUA vor continua să sprijine Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei „atât timp cât va fi nevoie”.

În cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, el a subliniat continuarea sprijinului militar şi, stând la un podium alături de Zelenski, a adus un omagiu „dragostei de ţară şi determinării de neclintit a ucrainenilor de a-şi alege propria cale”.

Biden a spus că Ucraina a „sfidat aşteptările Rusiei la fiecare pas” şi a continuat: „Poporul american este alături de voi la fiecare pas şi vom rămâne alături de voi... atâta timp cât va fi nevoie. Împreună vom menţine flacăra libertăţii arzând strălucitor”, a adăugat el.

Zelenski a mulţumit SUA şi poporului american pentru sprijinul acordat, în special pentru sistemul de apărare antirachetă sol-aer Patriot, afirmând că „fiecare dolar din această investiţie pentru SUA va consolida securitatea globală”.

„Aceasta este singura modalitate prin care putem priva statul terorist de principalul său instrument de teroare - posibilitatea de a ne lovi oraşele, energia”, a declarat Zelenski.

Biden a declarat că sistemul Patriot este „un sistem defensiv, nu este un sistem de escaladare, ci unul defensiv”.

Preşedintele american şi secretarul de stat Antony Blinken declaraseră anterior că Statele Unite vor oferi asistenţă militară suplimentară de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, care include un transfer al sistemului Patriot.

Preşedintele ucrainean a declarat în timpul conferinţei că capacităţile de apărare ale ţării sale vor fi întărite în următoarele luni, dar nu a dorit să ofere mai multe detalii şi a afirmat că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru acţiunile sale.

Zelenski, aflat în prima sa călătorie în afara ţării sale de la invadarea Rusiei în februarie, a fost întrebat de un reporter care este mesajul său pentru poporul american. El a răspuns: „Mesajul meu: Vă doresc pace. Să fiţi alături de noi, pentru că luptăm cu adevărat pentru victoria noastră comună împotriva acestei tiranii... şi vom învinge. Şi chiar vreau să câştigăm împreună. Nu vreau, îmi pare rău... Sunt sigur”.

Zelenski a mai spus că războiul se va încheia odată ce suveranitatea, libertatea şi integritatea teritorială a Ucrainei vor fi restabilite, precum şi „răsplata pentru toate daunele provocate de agresiunea rusă”.

Anterior, în timpul unei primiri la Casa Albă, Zelenski i-a oferit lui Biden o medalie care fusese iniţial acordată unui căpitan militar ucrainean pentru curaj. Căpitanul a spus că a dorit ca preşedintele american să o primească pentru sprijinul acordat Ucrainei.

Primind medalia, Biden a spus: „O, Doamne, te iubesc... nemeritat, dar foarte apreciat”.

Călătoria extrem de sensibilă are loc după 10 luni de un război brutal care a făcut zeci de mii de victime de ambele părţi şi a provocat distrugeri pentru civilii ucraineni.

La scurt timp după ce a ajuns în SUA, Zelenski a postat pe contul său de Telegram despre determinarea sa de a câştiga războiul cu Rusia, scriind: „Nu am avut timp să mă gândesc la asta: Anul viitor, trebuie să readucem steagul ucrainean şi libertatea pe întreg teritoriul nostru, pentru tot poporul nostru”.

Până în prezent, Statele Unite au trimis aproximativ 50 de miliarde de dolari sub formă de asistenţă pentru guvernul de la Kiev, care se apără împotriva invaziei Rusiei, începută în urmă cu 10 luni.

Fostul ambasador britanic în Ucraina, Leigh Turner, a declarat pentru Sky News că obiectivul principal al lui Zelenski este de a combate oboseala ţărilor susţinătoare pentru ceea ce ar putea fi un „război lung şi anevoios”.

El a spus: „La început, toată lumea susţinea Ucraina, fiecare guvern occidental şi oamenii din Marea Britanie şi SUA susţineau puternic Ucraina, de la furnizarea de arme şi primirea refugiaţilor în casele lor. Zece luni mai târziu, iarna se apropie, există o mulţime de alte crize... şi chiar şi unii parlamentari americani, în principal din Partidul Republican, au votat împotriva acordării de mai mult ajutor Ucrainei”.

Preşedintele Biden a declarat că nu este „deloc îngrijorat” în ceea ce priveşte menţinerea unei coaliţii internaţionale care să sprijine Ucraina şi a spus că nu a văzut niciodată alianţa NATO sau Uniunea Europeană mai unite.

„Nu văd niciun semn că ar exista vreo schimbare. Ştim cu toţii care este miza aici”, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici