„Gândurile lui Cristoiu”. Despre anticipate: PSD merge foarte bine acum pentru că strategia lui Iohannis a fost dată peste cap / Despre OUG pe sănătate: Din seria de măsuri luate în interesul multinaţionalelor

Moderatorul Monica Mihai a discutat cu analistul politic Ion Cristoiu despre mişcările din PSD şi congresul social-democraţilor.

 
Redăm principalele idei din emisiune:
 
Despre alegerile anticipate. Moderator: Mai există posibilitatea să le avem? Ieri a avut loc CEx al PSD. Iohannis e la Bruxelles unde vor fi luate decizii în Consiliul European privind bugetul UE. Intrăm în primul subiect, anticipatele. Le vom avea?
 
Ion Cristoiu: Da, vom avea dacă PSD obţine, în nişte negocieri care nu putem să spunem că se duc faţă în faţă, în aşa fel încât să fie anticipatele cu locale sau la diferenţă de o zi, una sâmbătă, alta duminică. Faptul că au anunţat că vor boicota la şedinţa de luni, eram sigur că trebuie să joace această piesă.
 
PSD e de acord cu aceste anticipate, dar joacă pentru a obţine din acestă comedie a anticipatelor, PNL să se erodeze. Strategia PSD este asta – sunt de acord cu anticipatele, dar încearcă, şi deocamdată ei reuşesc bine şi foarte bine reuşeşte USR să profite de această bulibăşeală, de această comedie absurdă, căderile celor două Guvern, audierile, ei le iau în serios.
 
O să vedem şi votul, deci toată această perioadă anticonstituţională, deoarece anticipatele au fost făcute ca atunci când e o criză reală. Sigur Klaus Iohannis, ca orice politican fără mari orizonturi, după cele 3 succes, europarlamentarele, referendumul şi victoria asupra nevinovatei Viorica Dăncilă, e convins că poate să facă orice.
 
Am mai trăit momentul acesta de la Nicu Ceauşescu încoace, conducătorul care îmbătat după aşa zise succese, a văzut după cinci ani de mandat în care nu a făcut nimic, are impresia, nici el, nici Orban nu cunosc istorie, are impresia că poate să facă orice, să se transforme şi în monarh şi nu se întâmplă nimic. Nu l-a trăit Iliescu. Iliescu a avut un mare noroc, a fost bumbăcit de presă. La fel şi Emil Constantinescu a crezut că poate face orice.
 
Ion Cristoiu: PSD încearcă şi reuşeşte, după părerea mea, să folosească această perioadă aberantă aiurea în defavorarea PNL. Anticipatele vor fi foarte costisitoare pentru cel care le va face deoarece e pe termen lung, perioadă în care România e vie, nu e închisă, nu e pusă la congelator. Va fi o perioadă de 2 luni în care nu vom avea nici Parlament, nici Guvern care să dea OUG, istoria ne învaţă că o ţară e vie, are zeci de probleme.
 
Nu s-a terminat problema coronavirus. Nu numai de sănătate e o uriaşă problemă. O problemă car ese va pune, în cadrul globalizării America, Franţa şi-a trimis producţia de telefoane în China. Se numeşte delocare. În Franţa a fost tărăboi, s-a protestat. Acum e un dezastru. Dl Cîţu care bate câmpii care ne spune că s-a ieftinit benzina la pompă, economia s-a blocat. Acolo e carantină, s-a închis totul. Produsele trebuie să le verifici.
 
FMI încă nu s-a pronunţat. Se va pronunţa. Ţări mari, Franţa, Germania exportau acolo. Acolo e şi forţa de muncă ieftină. Una din consecinţe va fi că Trump va câştiga alegerile, deoarece el e pregătit, mereu a spus că trebuie să vină înapoi Apple, Google. E pregătit să îi primească, dar americanii care vor lucra la sârmele alea vor lucra cu 5 dolari pe oră, nu cu 0,25 precum chinezii. O ţară ca România în această perioadă până pe 14 iunie nu are Guvern, dacă sunt anticipate. Poate e nevoie de o OUG mâine sau poimâine că nu ştim ce se întâmplă, poate vine infecţia la noi, vine în aer. Dacă dizolvă şi Parlamentul vom avea o ţară care nu va putea decide nimic.

Ion Cristoiu: PNL e un fel de surugiu. Sunt caii de la trăsura lui Klaus Iohannis. Iohannis nu ţine cont de asta. PNL va pierde. Acum stau bine în sondaje. PSD, în sondaje bune făcute de servicii, are 28%. Va creşte în sondaje. Există toate riscurile ca PNL să împartă electoratul de dreapta.
 
Partidele, liderii politici pot să bată câmpii. În cazul lui Klaus Iohannis e că nimeni nu îl opreşte pe Iohannis să bată câmpii. Ar trebuie să fie ONG-uri. Aţi auzit vreun ONG. Sunt om bătrân. Cunosc istorie, pentru mine istoria e o lecţie uriaşă de viaţă. Am văzut şi am citit de la Iulius Caesar încoace, ptrecând prin Napoleon, Stalin, Gorbaciov, oameni cărora li se umfla capul şi ce mari sunt ei. Aşa numita lege a efectelor negândite. Adică tu spui aşa – hai să facem autostradă şi vom trăi bine şi autostrada distruge mediul şi are o consecinţă nedorită. Dincoace, sigur pentru PNL obiectivul sunt anticipatele, dar ei nu au luat în calcul că apare un factor imprevizibil, USR. Nu poţi să stăpâneşti viaţa.
 
Ei nu s-au gândit o clipă, nu PSD-ul, zice lasă că o să facă PNL şi Iohannis împotriva noastră şi PSD e ciuma roşie şi populaţia nu e atentă, dar nu s-au gândit că o să ţâşnească USR. Iată Cosette Chichirău şi tot ce spune USR prinde la electoratul de dreapta. Nu s-au gândit că se va schimba preşedintele la PSD, că vine Ciolacu. Au zis că rămâne Viorica Dăncilă. Nu ai cum să stăpâneşti toţi factorii. Şi-a imaginat cineva ziua de luni, aberanţă. PSD nu se duce boicotează. Şi PNL ce face? Votează împotrivă, presupunând că fac şi cvorum?
 
Ion CristoiuV-aţi gândit vreodată dacă îl pune din nou pe Orban?
 

Ion Cristoiu: Ei sunt normali? Nu poţi să ştii ce va fi. Cum să vii din nou cu aceiaşi miniştri? Tot ce se întâmplă e un experiment pe un cord viu nu acţionezi pe o bucată de lemn, ci pe un cord viu. Tu zici că audierile sunt o comedie, dar nu ştii că electoratul se uită luni şi vede că PNL votează împotriva propriului Guvern. În general, marea masă a populaţiei nu e atentă la nuanţe. Vede – Guvernul a căzut pentru a votat împotriva lui propriul partid.

Moderator: Informaţii că ar fi o înţelegere între Ciolacu şi Orban prin Vlase cum să nu existe anticipate?

Ion Cristoiu: Nu există nicio înţelegere. Există un joc, PSD are interes de anticipate. Să presupunem că s-ar vota acum un Guvern şi nu ar fi anticipate, Guvernul ar da prin OUG electorală, pot da şi cu 2 zile înainte şi atunci i-ar omorî cu cele două tururi. Pot da o ştire din culise. Iniţial au zis aşa – avem varianta rămâne Guvernul Orban până în decembrie dar nu va da pensiile de 40% şi atunci va pierde. Dar apoi s-au gândit şi dacă dau, fac împrumut şi dau? La care se adaugă şi pericolul USR. Dacă se rămâne până în decembrie, atunci USR va câştiga aceste alegeri.
 
Despre un plan B
 
 
Ion Cristoiu: Mai există un plan B. Dacă dl Iohannis, serviciile vor da sondaje, de exemplu sondajul CURS – eu nu cred că Gabi Firea e pe primul loc. La ora actuală casele de sondaje sunt fetele de pe centură de pe şoseaua politicii. Candidatul PNL va fi Rareş Bogdan, s-a stabilit, însă ei au o problemă. Nu mai e Violeta Alexandru, ea e pe ultimul loc. Spre tristeţea domnului Orban, va fi Rareş Bogdan. El va fi într-adevăr candidatul, dar el nu e şeful organizaţiei PNL Bucureşti.
 
Toată lumea şi doamna Firea li s-a umflat inima că e pe primul loc. Nu e pe primul loc. Candidatul PNL are nevoie să impună întregii drepte să nu mai candideze nimeni. Pentru asta au nevoie de sperietoarea Gabriela Firea. Până când nu se vor resemna Nicuşor Dan şi alţii, ei vor supralicita Gabi Firea. Eu am privit cu suspiciune plasarea ei pe locul 1, pentru că ei au interesul la ora actuală să exagereze cu Gabi Firea, pentru a îşi impune un candidat.
 
Ion CristoiuIohannis va trece la planul B, un guvern condus de un tehnocrat, Nicolae Ciucă, unul care va fi prezentat ca un Guvern de alegeri. Va face parte din Guvern şi de la PNL şi PMP, dar guvernul nu va trece al PNL, ci va trece ca guvern tehnocrat. Avem experienţa cu Guvernul Stolojan, era Executiv tehnocrat, iar guvernul era compus din fesenişti.
 
Aşa poate fi – face un guvern PNL, la unele ministere pui tehnocraţi, PMP-işit, vine dl Ciucă şi spune – oameni buni eu nu am nicio treabă cu PNL. Eu am venit să fac alegeri, nu voi da ordonanţe de urgenţă, nu vă aşteptaţi de la nimic politic de la mine, eu sunt militar, nu am nicio treabă cu politică. Poporul nu se va îndrepta către PNL. Stolojan a făcut una dintre cele mai mari absurdităţi – a naţionalizat valuta, dar FSN-ului nu I s-a întâmplat nimic, pentru că a şi câştigat în 1992. Vor spune că Ciucă e tehnocrat.
 
Moderator: Cex PSD. Cum e ziua de luni din perspectiva PSD?

Cristoiu: PSD va juca luni perspectiva boicotării. Cred că am o lună de când tot spun că prima dată nu se vor prezenta. PSD e de acord ca o decizie strategică cu anticipatele, dar vrea să câştige, ca orice partid nu sunt loiali – nu are o înţelegere cu PNL, ca o fată mare. Fiecare partid încearcă să câştige.

Moderator: Şi câştigă?

Ion CristoiuDupă părererea mea da, dar nu vă luaţi după sondajele de acum. Ce a făcut acum Iohannis – el zice aşa – sunt mare sigur îmi pot permite să sfidez CSM. Se adună. Aceste lucruri erodează, sunt costisitoare. El nu trebuie să piardă electorat politic cu prostii. Eu mă şi aşteptam că de fapt el i-a propus, nu Predoiu. Noi nu am învăţat lecţia, gândiţi-vă câtă victorie a avut. A bătut-o pe Viorica Dăncilă. Domnule o bătea şi iepurele din colţ şi muţunache. Acum I se pare că poate să bată şi viaţă. Uite că nu poţi să o baţi, că uite te trezeşti cu Cosette Chichirău. E un fel de Ceuşescu cu Postelnicu, Orban cu Iohannis, da sunteţi puternic, doamna Ceauşescu e frumoasă.

Când ajungi acolo nu ştii istorie. Uiţi. Exemplul clasic e Iulius Caesar. Îi spuneau ăia – bă nu te duce la Senatul acela că te înjunghie. La un moment dat nu te gândeşti că vine unul şi Brutus te înjunghie. Nu ai de unde să ştii. El pe asta a mizat. Între timp viaţa i-a dat un ghiont, că a venit Ciolacu. Ciolacu, nu poţi să îl urăşti, el e un fel de Hrebenciuc la pătrat. El, poate şi sfătuit de Vlase la SIE cu o schimbare de tactică – a zis hai să eliminăm tot ce reproşau tefeliştii. Penalii în funcţii publice. Aţi văzut că ei la scandalul cu parchetele nu s-au vârât? Al treilea lucru. Încearcă să îi câştige pe socialiştii europeni.
 
Dragnea se îndepărtase de ei. Şi atunci ce striga Iohannis şi PNL – PSD e ciuma roşie, PSD e împotriva justiţiei. Ei nu s-au vârât la scandalul cu parchetele. Probabil va fi Ciolacu preşedinte total. Localele vor duce la împărţirea baronilor locali între PSD şi PNL. PSD nu va mai avea atâţia preşedinţi de consilii. Unii dintre ei o să piardă, nu o să mai candideze, cum a sugerat şi Oprişan, că nu vor mai candida la Parlament.
 
Nu vor mai fi şi preşedinţi de consilii judeţene şi preşedinţi de organizaţii judeţene. Puterea lor venea din faptul că Oprişan era şi preşedinte de CJ şi preşedinte de organizaţie. Acum o parte din ei nu vor mai fi preşedinţi de CJ şi vor veni oameni mai tineri care sunt loiali lui Ciolacu.
 
Moderator: Nu a existat o dezbatere înainte de această discuţie la Bruxelles.

Ion CristoiuIohannis nu se duce în calitate de soţ, ci în calitate de preşedintele nostru. Nu era normal să spună – băi oameni buni eu mă duc acolo. Dar de la cine am mandat. Am stat de vorbă din partea tuturor partidelor să mă bat. Şi apoi iese şi spune m-am bătut, am vrut să dau un pumn doamnei Merkel şi nu am câştigat.
 
Nu îl interesează. Uitaţi-vă la chestiunea cu procurorii. Dvs sesizaţi că noi o să avem probleme cu bugetul. Dacă o să îl întrebe cineva, dacă va vrea va răspunde, va spune că de vină e PSD pentru că a făcut nu ştiu acum 4 ani. Eu cred că în această istorie, preşedintele american dacă nu ar avea acest sistem, chiar îl are, uitaţi-vă la Trump, era o regulă în care preşdintele SUA nu înjura presa.
 
Era o regulă care spunea că preşedintele nu poate să o ia razna. Şi uite a luat-o razna. L-a sunat pe preşedintele Ucrainei şi i-a spus dă-l jos pe adversarul meu. Aşa că nu îi cereţi lui Iohannis că atâta vreme a încălca Constituţia nu îl costă. Există şansa ca viaţa să îi dea sau nu una peste faţă. Nu am de unde să ştiu. Chiar credeţi că dacă supravieţuia Ceauşescu la 22 decembrie învăţa ceva? Nu. Îl dădea afară pe Dăscălescu. Credeaţi că trăiam mai bine? Nu. El poate să facă orice.
 
Despre OUG pe sănătate:
 
Ion CristoiuAceastă OUG se înscrie în seria de măsuri luate de acest Guvern trecător, de aia a fost pe picior, în interesul multinaţionalelor. O spun la rece. O multinaţională ia un milion de euro. Cu banii aceia cumpără orice televiziune. Ea se înscrie în acele măsuri pentru care în Franţa îţi iese toată lumea în stradă, adică acele măsuri brutal capitaliste, sfidător capitaliste, sfidător ciocoieşti. Pentru ca un Guvern Costache să nu fi făcut asta trebuia să se fi temut de o stâncă, dar el nu are o stâncă.
 
Ar fi trebuit să fie tineri de stângă şi să spună băi Costache eşti trimisul capitalismului. Noi în România nu avem stângă sinceră. Când vedeţi la mine că vorbesc despre această OUG eu iau foc, pentru că eu chiar cred că e una capitalist sălbatică. Foarte frumos că doamna Mareş, şefa TNL, e prinţesa barabulelor. A fost la Oxford şi apoi pusă şi parlamentar. Dar băiatul spălătoresei, el de ce nu poate să ajungă şef la TNL? S-a ajuns ca băieţii aceşti de ciocoi, băieţi de securişti, oameni îmbogăţiţi în 90-92 nu au făcut şcoala în România, foarte frumos dar s-au întors şi acum sunt şefi. Dar băieţii de la ţară?
 
Moderator: Ce se va întâmpla cu spitalul de stat?

Ion Cristoiu: Suma de bani e aceeaşi. Această sumă trebuie 99% în sănătate publică. Peste tot se dezvoltă clinici particulare care sunt pentru oamenii care au o clasă socială mai mic burgheză, eu sunt la nivelul unui mic burghez, adică îmi pot permită să merg la o clinică privată să nu fac coadă. Toţi banii se vor duce acolo. Să vedeţi ce dezastru va fi. Un client al privatului, dacă acolo e coadă nu mă mai duc şi atunci o să înfiinţeze la clinicile lor VIP. Nea Gheorghe va sta la rând şi VIP-urile se vor plăti dublu. Eu nu mă duc nciodată la privat cu asigurările de stat. Acesta va fi rezultatul acestei OUG pentru care nimeni nu a luat foc.
 
Moderator: Există un act normativ din perioadă Dăncilă prin care se introducea co-plată.

Ion CristoiuDa, aceea a fost o dorinţă a lui Liviu Dragnea. Am înţeles. Îi înţeleg şi pe ei din punctu de vedere al profitului. Banditismul acestei OUG e că dă profit automat unei firme private. În momentul în care ai comandă de stat eşti sigur că vine la tine şi iei banii. Dincoace unde e certitudinea că la o clinică privată vă veţi duce. Şi dacă nu vă duceţi nu vin banii şi apoi nu mai pot plăti medicii. Probabil că te duci şi ai nevoie de analiză, analizeze se vor deconta, dar faptul că ai stat pe scaun de pluş şi nu de plastic, va spune – plăteşti 1.000 de lei. Şi până la urmă amărâtul acela tot va plăti. Nu ar fi normal să întăreşti spitalul de stat.
 
Ion CristoiuMai avem un banditism de 45 milioane lei. E cu voucherele pentru copii. Te vor obliga să cumperi ce vor ei. Deja sunt nişte tipi care au creioane, de exemplu, ca să nu spun pamperşi. Asta va fi şmecheria.

Ion Cristoiu: Ai observat că Sibiu a devenit un Scorniceşti. La Sibiu s-au născut elitele, în jurul dl Klaus Iohannis.
 

Top 5 politicienii săptămânii

Cristoiu: Dl Victor Costache, el este un, tot încercă să găsesc o metaforă ca să explic. El e tipic pentru acest guvern, unic. Nici CDR-iştii, nici USR-iştii, erau bine educaţi. Aţi observat că ei spun tot ce le vine. Sunt ca diareea. Îi taie. Eu sunt om public de 30 de ani. Sunt foarte atent. Nu, ei spun ce le trece prin cap. Dl Costache a zis aia cu autiştii, acum cu maşinile şi cea mai gravă este faptul că nu dau înapoi. Dl la Cultură o ţine langa. Nu, el o ţine pe a lui cu cântăreaţa aia şi Brâncuşi.

Cristoiu: Am uitat – încă una Poliţia Naţională. Ştiţi câte uniforme vor fi? Câţi bani? Trebuie să schimbi alea de pe maşină. Vor fi nişte firme. Locul 4 e Gabriela Firea care încearcă să facă alianţă între Pro România şi PSD. Încearcă la Bucureşti. Ea cred că e încă apreciată ca om, deocamdată, dar e în primă bătălie şi persecutarea de către Guvern o ajută. A înţeles că trebuie să fie partener şi să nu îi mai ia locul dlui Ciolacu.

Cristoiu: Dl Ludovic Orban e pe locul trei. El e tipic omul fără control. El spune aşa – cum o să se facă de râs PSD votând pentru Guvernul acesta, dar uită că 2 minute mai înainte a zis că partidul lui nu îl votează. Dl Orban este o contradicţie. Toată viaţa lui e plină de contradicţii. Ori nu are memorie, ori nu are logică. El e tipic demnitarului fără control. O să îl regretăm când nu va mai fi premier, şi sigur nu va mai fi după anticipate. Ce să îi spui dlui Ciucă. În calitate de observator, ai comicul involuntar al politicii. Azi nu s-a putut stăpânii şi supărat că speranţa lui Violeta Alexandru a căzut, a spus despre ăia care au trecut. El spune că e mai bună decât el. Nu înţeleg de ce nu e ea premier.

Cristoiu: E ministru al poznelor (Bogdan Gheorghiu – n.r.). Dacă dl Iohannis stă la masa tăcerii, foarte bine să vină şi ea şi să stea acolo lângă masa tăcerii. Eu aş propune să facă şpagatul la Poarta Sărului. A întrebat – aţi văzut vreo operă a lui Brâncuşi şi a spus nu, dar mâine o să mă duc să văd, când se deschide expoziţia. Cum să aduci la minister şeful OTV Suceava. El a spus cu cea mai mare seninătate că el se duce să vadă pentru prima oară în viaţa lui.

Cristoiu: Ciolacu e pe primul loc. Poţi să îl înjuri şi a doua zi la o cafea se face că nici nu l-ai înjurat. Gândiţi-vă că l-a adus pe Ponta alături de el. Are caracteristica lui, faţă de dl Iohannis care cred că atucni când aude numele meu face ca trenul, nu dl Ciolacu – când l-am invitat la emisiune ne-a reproşat nouă? Nu. Aţi văzut a venit vesel, simpatic.
 
Ştirea iniţială:
 
Ion Cristoiu analizează audierile miniştrilor PNL din Parlament şi votul pentru Guvernul Ludovic Orban 2.
 
Urmăriţi aşadar, joi, de la ora 19.00. Principalele teme de discuţie:
 
De ce s-au dus miniştri PNL la audieri dacă nu au de gând să îşi voteze Guvernul? 
 
Primeşte votul Parlamentului Guvernul Orban 2? Care sunt concuziile CEX-ului PSD?  
 
Vor organiza social-democraţii Congresul extraordinar la finalul lunii februarie? 
 
Cu ce se laudă preşedintele Klaus Iohannis după primul mandat?

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici