Healthcare Trends: Persoanele cu o formă uşoară de COVID-19 sau asimptomatice nu rămân cu sechele pulmonare. Când ar trebuie să mergem la control? Sorin Nistor, pneumolog: „Accesul la informaţia online creează „certitudini” oamenilor care nu sunt în domeniu. Pandemia este însoţită de o psiho-pandemie”

  • Sorin Nistor, medic primar Pneumologie, explică modul în care formele de Covid-19 afectează plămânii şi ce se poate face pentru tratarea lor.
  • Medicul Nistor: „Accesul la informaţia online creează „certitudini” oamenilor care nu sunt în domeniu. Pandemia este însoţită de o psiho-pandemie”.
  • Măsurarea oxigenului din sânge ar trebui să se facă cu aparate profesionale. Un pulsoximetru cu baterie slabă poate măsura greşit şi pacientul se autodiagnostichează eronat, spune specialistul.
4639 afişări
Imaginea articolului Healthcare Trends: Persoanele cu o formă uşoară de COVID-19 sau asimptomatice nu rămân cu sechele pulmonare. Când ar trebuie să mergem la control? Sorin Nistor, pneumolog: „Accesul la informaţia online creează „certitudini” oamenilor care nu sunt în domeniu. Pandemia este însoţită de o psiho-pandemie”

Healthcare Trends, ediţia de vineri, 26 martie

Sorin Nistor, medic primar Pneumologie şi director medical al unităţii private Arcadia - Spitale şi Centre Medicale, este invitatul ediţiei Healthcare Trends de vineri, emisiune realizată de Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania – Divizia pentru Medici.
 

COVID-19 şi complicaţiile pulmonare

 
Pandemia este însoţită de o psiho-pandemie, spune pneumologul Nistor. Panica îi face pe oameni să îşi pună diagnosticul singuri, înainte de a consulta specialistul. Astfel, îşi cresc anxietatea şi pesimismul când vine vorba de problemele de sănătate.
 
„Accesul la informaţia online creează „certitudini” oamenilor care nu sunt în domeniu. Dacă ai avut forme uşoare sau au fost asimptomatice, nu vorbim de sechele la nivelul plămânilor. Formele uşoare si medii, care n-au necesitat spitalizare, au destinul oricărei viroze respiratorii.  În cazurile grave, există recuperare medicală respiratorie şi avem clinici specializate.”
 

Problemele din sistemul sanitar românesc: ce îu doare pe medici şi ce îi afectează pe pacienţi

 
Medicii vor, dar nu sunt sprijiniţi. Potenţialul specialiştilor români este mare, dar sistemul nu îi susţine. Conducătorii statului ar trebui să ia pulsul domeniului medical pentru că nivelul la care poţi ajuta un pacient s-a îmbunătăţit, dar sistemul, oricât de buni ar fi medicii, nu poate susţine nevoile cetăţenilor. Cel puţine, asta crede pneumonologul, care vede, totuşi, şi părţile bune din sistem. 
 
„Partea bună a sistemului medical este şcoala româneasca si medicii profesionişti. Sistemul de finanţare al sistemului medical este o problemă. Trebuie un sistem de asigurări pe nevoile societăţii româneşti. Trebuie o reformă.”

 

Ce rol au empatia şi comunicarea în practica medicală 

 
Pacienţii devin vulnerabili în faţa medicului. Factorul emoţional este foarte important în colaborarea bolnavului cu specialistul. Doctorul trebuie să explice pe înţelesul pacientului problema de sănătate şi, astfel, se face un prim pas către procesul de vindecare.  „Elementul esenţial este relaţia de încredere dintre medic şi pacient. Oamenii se liniştesc atunci când înţeleg fenomenul”, spune medicul. 
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici