Healthcare Trends VIDEO. Cum ne îngrijim pielea, indiferent de sezon? Despre protecţie solară şi prevenţia cancerului de piele

  • Pielea este cel mai mare organ omenesc. Şi este foarte expus la diverse pericole, mai ales în ultimii ani, când poluarea şi alţi factori nocivi au crescut în intensitate, la care se adaugă chimicalele din geluri de duş sau creme de corp, expunereraze UV, expunerea la solar etc.
  • Cum ne îngrijim corect tenul?
  • Când este necesară protecţia solară?
1007 afişări
În ultimii ani a crescut numărul cazurilor de cancer de piele din varii motive. La asta se adaugă faptul că nimeni nu ne învaţă cum să ne îngrijim, protejăm şi respectăm pielea. Iar efectele sunt unele extrem de negative pentru sănătatea pielii şi pentru cea generală.
 
Amalia Anghel, medic primar Dermatovenerologie, acţionar unic al clinicii Skinmed Clinic este invitata emisiunii Healthcare Trends, realizată de către Mediafax în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici.

Cum ne  curăţăm corect tenul?

Greşeala principală este faptul că nu există un ritual, arată medicul. Sau ritualul nu este corect şi adaptat nevoilor pielii noastre. Nu este complicat şi nici costisitor, însă trebuie să devină un obicei, întocmai ca şi spălatul pe dinţi. Amalia Anghel explică ritualul corect de îngrijire a pielii.
 
Seara, la sfârşitul zilei, tegumentul trebuie curăţat. Pielea trebuie demachiată de urmele de machiaj sau de impurităţile de peste zi. Ulterior, trebuie să folosim un gel de curăţare astfel încât să îndepărtăm excesul de sebum. Pentru că abia apoi să folosim, peste noapte, o cremă de îngrijire sau o cremă medicament. Dimineaţa ne curăţăm din nou faţa cu un gel de curăţare. Folosim o cremă de zi, o cremă hidratantă, o cremă protectoare şi obligatoriu factorul 50.
 
În fiecare zi, 365 de zile pe an, folosim acest factor de protecţie 50. Nu trebuie să îl uităm nici iarna, trebuie să îl folosim nu doar dacă mergem la mare, la plajă, folosim în viaţa noastră de zi cu zi, şi daca ne expunem pe parcursul zilei la soare, să nu uităm că este indicată aplicarea acestuia la două trei ore”, spune dermatologul.
 
Invitata explică faptul că factorul de protecţie menţine calitatea pielii, previne apariţia leziunilor pigmentare şi a îmbătrânirii. Apoi, exfolierea şi folosirea alfabetahidroxiacizilor aduc beneficii pentru piele, însă doar dacă sunt utilizate cu atenţie şi rar.
 
Anghel aduce în discuţie un element important: fotoprotecţia în orice anotimp fiindcă arsura solară apare şi iarna, când mergem la ski, din cauza razelor care sunt reflectate de sol, de zăpadă şi astfel, pot apărea arsuri. Prin urmare, factorul 50 şi protecţia mecanică: îmbrăcămintea de protecţie, ochelari etc. sunt obligatorii. 

Cel mai important sfat de la dermatolog 

Respectarea rutinii de curăţare şi îngrijire a pielii este cea mai importantă, spune Anghel.. Apoi, mersul la dermatolog şi verificarea leziunilor de pe piele (aluniţe, negi etc.). 
 
Trebuie să fie atenţi la leziunile noi apărute, daca pe pielea noastră vedem ceva nou, trebuie să cerem sfatul şi să vedem exact ce fel de leziune este. Iar dacă vreuna dintre leziunile pe care le avem s-au modificat - a crescut dimensiunea, culoarea suprafaţa, conturul - toate acestea reprezintă semnale de alarmă”, arată dermatologul.
 
Nu în ultimul rând, îngrijirea specifică, în mod special atunci când pacienta prezintă afecţiuni - roşeaţă, exematizare, exfoliere, pigmentare facială - trebuie realizată de către medicul specialist.  

Cum putem preveni cancerul de piele? 

Dermatologul spune că trebuie să avem în vedere două aspecte vitale: informare şi responsabilitate: informaţii despre ce  ce înseamnă expunere controlată la soare şi monitorizarea regulată a pielii. 
 
Oriunde, oricând pe pielea noastra poate apărea o leziune mică, o leziune malignă. Iar scopul nostru, al dermatologilor, este să diagnosticăm acest melanom în stadiul incipient, când este o leziune milimetrică. Pentru că excizia chirurgicală cu o limită de siguranţă oncologică de 5 mm şi examenul histopatologic, să avem confirmarea acestui lucru, este vindecare”, mai explică specialista.
 
Încă un aspect important, pentru prevenirea bolilor de piele sau a cancerului: persoanele care au avut istoric de melanom, istoric familial peste melanom, cele care au foarte multe aluniţe pe corp sau negi, trebuie să vină cu periodicitate pentru a le fi monitorizată toată suprafaţa corpului.  

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici