CSM a propus din 2016 modificarea legii în privinţa eliberării condiţionate pentru criminali. Raluca Prună a refuzat

  • CSM a propus încă din 2016 modificarea regulilor privind eliberarea condiţionată pentru anumite infracţiuni
  • Ministrul Justiţiei de la acea vreme, Raluca Prună, a refuzat sugestia
  • Prună a spus că eliberarea condiţionată e în jurisprudenţa CEDO şi rezolvă şi supraaglomerarea penitenciarelor
1302 afișări
Imaginea articolului CSM a propus din 2016 modificarea legii în privinţa eliberării condiţionate pentru criminali. Raluca Prună a refuzat

Raluca Prună

 

Încă din anul 2016 Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Ministerul Justiţiei cu propuneri pentru a îmbunătăţi legislaţia privind eliberarea condiţionată.

În solicitarea din 2016, semnată de preşedintele de la acea vreme, Mircea Aron, este menţionat cazul unei femei ce a fost ucisă de fostul concubin, eliberat pentru bună purtare. În 2015, un bărbat condamnat pentru 2 fapte de viol şi două de omor a violat şi ucis o femeie după ce a fost eliberat după 21 de ani de detenţie. Un alt condamnat pentru tentativă la omor calificat a fost trimis în judecată pentru că şi-a violat sora.

La acea vreme, CSM s-a mobilizat şi i-a pus în vedere ministrului Justiţiei Raluca Prună posibilitatea interzicerii eliberării condiţionate pentru anumite categorii de infracţiuni.

„Plenul CSM a apreciat că liberarea condiţionată nu dă garanţia că cel eliberat nu va mai săvârşi o nouă infracţiune”, spune documentul trimis de Mircea Aron.

În replică, Raluca Prună nu a fost de acord cu sugestia: „Liberarea condiţionată nu este un drept al condamnatului, ci o vocaţie a acestuia, instituţia prezentând un cert caracter facultativ”.

Prună şi-a motivat răspunsul şi prin aceea că eliberarea condiţionată rezolvă problema supraaglomerării penitenciarelor.  Fostul ministru a invocat şi o prevedere CEDO (art. 3) care spune că tuturor deţinuţilor, chiar şi celor condamnaţi pe viaţă, trebuie să li se ofere posibilitatea reabilitării şi a punerii în libertate.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a votat iniţiativa potrivit căreia criminalii, violatorii şi tâlharii nu mai pot fi eliberaţi condiţionat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici