Directorul adjunct al ASSMB şi managerul Spitalului Colentina, reţinuţi

Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) şi managerul Spitalului Colentina au fost reţinuţi de procurorii DNA.

1181 afișări
Imaginea articolului Directorul adjunct al ASSMB şi managerul Spitalului Colentina, reţinuţi

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de marţi, a inculpaţilor Plută Cristian, director adjunct al ASSMB, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, (două fapte) şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, şi a lui Cristescu Geroge Mirel, manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi delapidare.

De asemenea, mai sunt cercetaţi administratorul unei firme pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită şi o persoană fizică, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de instigare la dare de mită, complicitate la dare de mită şi complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii.

În cauză a mai fost dispusă măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de luni, a unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii.

Conform procurorilor, în 19 iunie 2023, inculpatul Plută Cristian ar fi primit de la Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcţia de manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti.

„Concret, anterior, inculpatul Plută Cristian ar fi formulat către Primăria Municipiului Bucureşti o propunere care a stat la baza numirii inculpatului Cristescu George Mirel în funcţia respectivă. <Negocierile> purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către persoana fizică, reţinută în prezenta cauză”, se arată în comunicat.

De asemenea, în perioada 28 august – 3 septembrie 2023, inculpatul Plută Cristian ar fi primit, prin intermediul aceleiaşi persoane fizice, de la omul de afaceri cercetat, suma de 306.439 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, ce reprezenta un procent de 5% din valoarea facturilor plătite de ASSMB în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuţia unor lucrări de reparaţii, reabilităţi şi modernizări la unităţile sanitare şi imobilele aflate în administrarea instituţiei.

„Acordul respectiv ar fi fost încheiat la data de 04 aprilie 2023 de către A.S.S.M.B. cu o asociere de firme din care făcea parte şi societatea comercială administrată de omul de afaceri, iar suma de bani menţionată mai sus ar fi fost remisă în scopul plăţii facturilor la timp şi a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente”, arată procurorii.

Totodată, în august 2023, inculpatul Plută Cristian ar fi transmis, prin intermediul celor doi inculpaţi, persoane fizice, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziţie publică, caietul de sarcini pentru „Proiectul privat de urgenţă Tip P1”, întocmit la nivelul ASSMB. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societăţii comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitaţii publice având obiectul de mai sus.

„După numirea în funcţia de manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti, la data de 23 iunie 2023, inculpatul Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al instituţiei pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajaţii spitalului) ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu aceşti bani, inculpatul ar fi achiziţionat prin intermediul sistemului de fidelitate trei telefoane mobile şi trei ceasuri tip smart, bunuri pe care şi le-ar fi însuşit”, mai spun anchetatorii.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.

Marţi, cei patru inculpaţi reţinuţi urmează să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici