Dosarul privind conflictul de interese de la ArcelorMittal Galaţi, trimis la CC

Magistraţii Tribunalului Galaţi au trimis la Curtea Constituţională dosarele în cazul conflictului de interese deschis de sindicatele de la ArcelorMittal Galaţi şi contestat de administraţie, după ce au fost invocate mai multe excepţii de neconstituţionalitate.

21 afișări
Imaginea articolului Dosarul privind conflictul de interese de la ArcelorMittal Galaţi, trimis la CC

Dosarul privind conflictul de interese de la ArcelorMittal Galaţi, trimis la CC (Imagine:Mediafax Foto)

"Instanţa a decis să aprobe excepţiile de neconstituţionalitate introduse, iar Curtea Constituţională va trebui să se pronunţe. Verdictul poate fi dat şi peste şase luni. Până când nu se va da o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care conflictul de interese să fie suspendat, putem declanşa greva generală", a declarat, miercuri, Gheorghe Tiber, liderul Sindicatului Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi.

Administraţia ArcelorMittal Galati a introdus, în 5 martie, două acţiuni în instanţă. În prima dintre ele administraţia combinatului a cerut să fie declarat ilegal conflictul de interese, iar în cea de-a doua solicita suspendarea conflictului de interese pe baza unei ordonanţe preşedinţiale, până va fi dat un verdict în prima cauză.

În prezent, toate cele patru grupări sindicale reprezentative de pe platforma siderurgică gălăţeană se află în conflict de interese cu administraţia ArcelorMittal Galaţi, după ce le-au fost respinse revendicările salariale.

Trei grupări sindicale - Uniunea Teritorială a Sindicatelor Libere (UTSL), Forum şi cele opt sindicate din Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor (FSS) Metarom - cer majorarea salarială fixă de 150 de lei la salariul de bază, acordarea unui spor de 50% pentru orele lucrate sâmbăta şi duminica, un bonus de 2% de Crăciun, majorarea celor patru prime anuale de la 120 la 300 de lei şi o primă de vacanţă de 400 de lei.

Solidaritatea vrea o majorare cu 25% a fondului de salarii şi acordarea unei creşteri fixe de 275 de lei, un spor de 50% pentru orele lucrate sâmbăta şi duminica, mărirea celor patru prime anuale tot de la 120 la 400 de lei şi a celei de vacanţă de la 200 la 350 de lei. Solidaritatea a anunţat că va declanşa greva generală dacă va strânge semnături în acest sens de la 10.000 din cei 13.700 de angajaţi ai ArcelorMittal Galaţi.

Ultima ofertă a patronatului este de creştere salarială cu 9,5%, dar nu mai puţin de 90 de lei brut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici