Fost director al Spitalului Judeţean Neamţ, trimis în judecată într-un caz nou

Fostul director al Spitalului Judeţean Neamţ Lazăr Ioan şi fosta şefă a serviciului de achiziţii din spital, Oana Dana Murariu, au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu. Este vorba despre lucrări, neterminate nici acum, plătite dublu faţă de preţul real.

147 afișări
Imaginea articolului Fost director al Spitalului Judeţean Neamţ, trimis în judecată într-un caz nou

Fost director al Spitalului Judeţean Neamţ, trimis în judecată într-un caz nou

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ioan Lazăr şi a Oanei Dana Murariu, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În judecată a fost trimisă şi o persoană fizică, la data faptelor administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

DNA arată că, potrivit rechizitoriului, Lazăr şi Murariu, în 2015, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în legătură cu o procedurp de achiziţie publică ce a vizat „Reabilitarea şi modernizarea secţiei pediatrie din cadrul SJU Piatra Neamţ”.

Contractul respectiv a fost atribuit unei asocieri de firme din care făcea parte şi societatea omului de afaceri, inculpat în prezenta cauză.

Concret, Lazăr Ioan ar fi dispus întocmirea documentaţiei premergătoare de avizare a lucrărilor de intervenţie şi organizarea procedurii de achiziţie publică prin procedura cererii de oferte, după ce omul de afaceri i-ar fi pus la dispoziţie lista de dotări medicale şi nemedicale şi preţurile acestora. S-ar fi urmărit, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziţiei şi, pe de altă parte, participarea la procedură a unui singur ofertant.

În acelaşi context, Lazăr şi Murariu ar fi întocmit şi avizat nota justificativă prin care a fost stabilită valoarea estimată a contractului de achiziţie publică la suma de 11.858.855 lei (fără TVA), cunoscând că estimarea supraevaluată a dotărilor medicale şi nemedicale a fost realizată de omul de afaceri (5.014.294 lei - echivalentul a 1.129.727 euro - care reprezenta aproximativ 42% din valoarea contractului).

De asemenea, cei doi ar fi întocmit documentaţia de atribuire a contractului şi răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în privinţa specificaţiilor tehnice în cursul procedurii, tot cu ajutorul omului de afaceri, pentru a restricţiona accesul altor operatori economici la procedură.

Deşi lucrările din cadrul proiectului nu au fost finalizate nici până în prezent, echipamentele ce au făcut obiectul contractului încheiat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ cu asocierea respectivă au fost livrate şi achitate în perioada decembrie 2015 – decembrie 2017.

„Cu titlu de exemplu, unul dintre acele echipamente, un aparat Roentgen care nici măcar nu corespundea cu cel ofertat, livrat la data de 21 decembrie 2015, a stat un an în holul principal al spitalului şi încă un an în clădirea centralei termice, ulterior fiind făcute demersuri pentru utilizarea acestuia în cadrul altei secţii, începând cu data de 04 decembrie 2018. Prejudiciul cauzat spitalului prin încălcarea prevederilor legale cu ocazia organizării procedurii de achiziţie publică este estimat la 2.531.421 lei concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru asocierea respectivă. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a precizat că se constituie parte civilă în cauză. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor”, transmite DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamţ cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Lazăr şi Murariu, dar şi omul de afaceri, au mai fost trimişi în judecată în august, pentru achiziţionarea unui computer tomograf la preţ dublu faţă de cel real.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
spital,
neamţ,
judecată

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici