MJ propune modificarea Legii de funcţionare a Curţii Constituţionale

Ministerul Justiţiei propune modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, principala schimbare prevăzută fiind eliminarea obligativităţii suspendării proceselor în cazul invocării excepţiei de neconstituţionalitate, aceasta rămânând la latitudinea instanţei de judecată.

5 afișări
Imaginea articolului MJ propune modificarea Legii de funcţionare a Curţii Constituţionale

MJ propune modificarea Legii de funcţionare a Curţii Constituţionale

Controlul constituţionalităţii legilor şi ordonanţelor poate avea loc, potrivit articolului 146 - litera d din Constituţie, şi prin intermediul excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial.

Potrivit articolului 29 - alineatul 5 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale pe perioada soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate judecarea cauzei se suspendă, procedură frecvent utilizată în practică.

"Fără a diminua importanţa controlului de constituţionalitate a legilor şi ordonanţelor în vigoare efectuat de Curtea Constituţională - unica autoritate de jurisdicţie constituţională în România, nu este mai puţin adevărat faptul că invocarea excepţiilor de neconstituţionalitate de către părţi este folosită de multe ori ca modalitate de a întârzia judecarea cauzei. Numărul extrem de ridicat al dosarelor aflate pe rolul Curţii Constituţionale ca urmare a invocării frecvente a excepţiilor de neconstituţionalitate face ca soluţionarea acestora să dureze extrem de mult, în detrimentul celerităţii judecării cauzelor", se arată în motivarea MJ de modificare a Legii 47/1992.

Totodată, MJ arată că dacă prevederea suspendării de drept a cauzei a fost justificată prin temerea de a nu se ajunge la o soluţionare în baza unei prevederi potenţial neconstituţionale, numărul extrem de mic al dispoziţiilor declarate neconstituţionale în raport cu numărul excepţiilor invocate demonstrează faptul că suspendarea cauzelor aflate pe rolul instanţelor a acoperit, în prea puţine cazuri, un risc real în acest sens, în cele mai multe situaţii dovedindu-se doar o modalitate convenabilă la îndemâna părţii interesate în tergiversarea cauzei.

"De aceea este necesară o soluţie care să corespundă acestei realităţi şi care, în acelaşi timp, să responsabilizeze judecătorul în «acordarea» suspendării, dându-i drept de apreciere doar în cazul în care instanţa consideră că sunt motive temeinice pentru a o dispune. În acest fel, suspendarea ar putea fi dispusă numai în situaţii în care aparenţa de neconstituţionalitate este «confirmată» de instanţă", notează MJ în document.

Principala prevedere a proiectului de modificare a Legii 47 constă în eliminarea suspendării de drept a judecării cauzei în cazul invocării excepţiei de neconstituţionalitate, decizia cu privire la suspendare rămânând la aprecierea judecătorului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici