Parchetul General declară recurs în casaţie în dosarul fostului primar de la Năvodari

  • Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis, luni, că a declarat recurs în casaţie împotriva deciziei pronunţate în apel privind mai mulţi inculpaţi, având ca obiect infracţiuni de corupţie şi spălarea banilor.
  • Între ei, fostul primar de la Năvodari, Nicolae Matei.
1036 afișări
Imaginea articolului Parchetul General declară recurs în casaţie în dosarul fostului primar de la Năvodari

„În cursul zilei de astăzi (luni - n.r.), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declarat recurs în casaţie împotriva Deciziei nr. 237 din 21 iulie 2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, pronunţată în apel în dosarul nr. 3743/2/2015 privind mai mulţi inculpaţi şi având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi spălarea banilor, în care DNA a dispus trimiterea în judecată la data de 27 noiembrie 2014”, transmite Parchetul General.

Conform portalului instanţelor de judecată, Curtea Supremă a încetat procesul penal ca efect al intervenirii prescripţiei răspunderii penale faţă de: „Matei Nicolae (fost primar în Năvodari - n.r.) pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, Jianu Corina Eugenia (la data faptelor judecător la Judecătoria Constanţa) pentru două infracţiuni de abuz în serviciu în formă calificată, Căpăţână Victoria pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată, Idvu Constantin Florin, Gurgu Isidor şi SC Dormarbib Group SRL pentru infracţiunea de spălarea banilor“.

„Având în vedere multiplele opinii juridice exprimate în spaţiul public şi pentru a preveni generarea unei practici neunitare în aplicarea Deciziei CJUE din 24 iulie 2023 în cauza C-107/23, în cuprinsul motivelor de recurs în casaţie a fost formulată şi o cerere de sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept”, mai arată Parchetul General.

Potrivit DNA, în anul 2011, Nicolae Matei, împreună cu inculpaţii SC Dormarbib Group SRL şi Gurgu Isidor, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului oraşului Năvodari, dar şi de spălare a banilor, care să le asigure folosul acelor infracţiuni. În cadrul acestui grup, care a acţionat până în anul 2013, inculpatul Matei Nicolae a avut rolul de a iniţia hotărâri de consiliu local prin care să se creeze premisele fraudării intereselor economice ale primăriei Năvodari, iar ulterior, de a dispune în mod ilicit de bunuri şi sume de bani aparţinând oraşului, cu efectul păgubirii bugetului local şi obţinerii unor avantaje patrimoniale pentru alte persoane. La rândul lor, în cadrul asocierii, inculpaţii Gurgu Isidor şi SC Dormarbib Group - strâns legaţi prin legături de familie şi respectiv comerciale de inculpatul Matei Nicolae - au avut rolul de a dobândi bunurile provenite din săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu de către acesta din urmă. De asemenea, inculpaţii Gurgu Isidor şi SC Dormarbib Group au transmis mai departe bunurile cu provenienţă ilicită, cu scopul ascunderii originii lor ilicite. DNA mai arată că grupul infracţional constituit de către inculpaţii Matei Nicolae, Gurgu Isidor şi SC Dormarbib Group SRL a fost, totodată, sprijinit şi de către inculpaţii Căpăţână Victoria şi Idvu Constantin Florin, aceştia din urmă fiind integraţi în structura asocierii pe care au sprijinit-o la comiterea infracţiunilor.

Spre exemplu, spuneau procurorii DNA, în octombrie 2014, inculpata Căpăţână Victoria l-a ajutat pe inculpatul Matei Nicolae să comită fapta de abuz în serviciu în legătură cu emiterea unui titlu de proprietate, procedând la alegerea completului de judecată prin introducerea mai multor acţiuni identice, urmată de renunţarea la judecată în toate dosarele formate, cu excepţia celui repartizat inculpatei Jianu Corina Eugenia.

Prejudiciul total care ar fi fost cauzat în dauna primăriei Năvodari a fost estimat, la acea vreme, la suma de 119.495.866,4 lei (26.554.636 euro) la care s-a adăugat un potenţial prejudiciu de 4.919.932 lei, care s-ar fi putut produce ca urmare a schimbului de terenuri cu SC Dormarbib Group SRL.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici