Percheziţii DNA ce vizează mercurialul şpăgii în Vama Sculeni (Iaşi): între 20 şi 700 de euro pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, 700 de euro de la o persoană care transporta colete

  • Şefii şi ofiţerii de poliţie de frontieră ar fi primit sume între 20 şi 700 de euro de la oamenii care treceau vama
  • Procurorii DNA Iaşi au folosit în cauză colaboratori cu altă identitate decât cea reală
  • Participanţii la trafic, care se aflau în punctul de frontieră, ar fi dat mită care ar fi ajuns la agenţii de poliţie şi şefi ai punctului vamal
4553 afișări
Imaginea articolului Percheziţii DNA ce vizează mercurialul şpăgii în Vama Sculeni (Iaşi): între 20 şi 700 de euro pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, 700 de euro de la o persoană care transporta colete

Percheziţii DNA ce vizează mercurialul şpăgii în Vama Sculeni (Iaşi): între 20 şi 700 de euro pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, 700 de euro de la o persoană care transporta colete

Procurorii DNA Iaşi au făcut în această dimineaţă mai multe percheziţii în 7 locaţii de pe raza judeţului Iaşi, la instituţii publice şi persoane fizice, pe fenomenul spăgilor din vămi.

Procurorii au vizat săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise de către funcţionari publici în legătură exercitarea atribuţiilor de serviciu, în cursul anului 2023.

Potrivit procurorilor în dosar sunt vizaţi mai mulţi ofiţeri de poliţie de frontieră de la punctul de trecere a frontierei Sculeni:

Mancaş Cristian- ofiţer de poliţie de frontieră cu gradul de subcomisar, Şef al Punctului de trecere a frontierei Sculeni, care în perioada 07.07.2023-24.08.2023, ar primit de la agenţii de poliţie de frontieră din subordine ( Bertea Gabriel Alexandru, Baciu Iulian Teofil prin intermediul colaboratorului cu altă identitate decât cea reală) şi de la participanţii la traficul de frontieră ( Budeci Sergiu şi Karagioz Dmitri) mai multe sume de bani cuprinse între 20 de euro şi 500 de euro, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu în calitate de şef de punct.

Bertea Gabriel Alexandru, agent de poliţie de frontieră. În perioada 04.08.2023-08.11.2023, a primit de la participanţii la traficul de frontieră ( Scutari Andrei, Bantea Artur, Pahome Grigore , Cîrlig Victor , Ţonu Ion şi Karagioz Dmitri, singur sau prin intermediului colaboratorului ) sume de bani cuprinse între 70 de euro şi 700 de euro , în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu.

La data de 24.08.2023 a remis subcomisarului de poliţie Mancaş Cristian împreună cu colaboratorul cu altă identitate decât cea reala, suma de 200 de euro (sumă de bani reprezentând o parte din sumele de bani primite ca mită de către colaboratorul şi de către agentul de politie de frontieră Bertea Gabriel Alexandru în tura de serviciu din data de 24.08.2023) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu în calitate de şef de punct.

Baciu Iulian Teofil, agent de poliţie de frontieră. La data de 04.08.2023, a primit de la participantul la traficul de frontieră (numitul Sculea Ion) suma de 200 euro (o bancnotă cupiură de 100 euro şi două bancnote cupiură de 50 euro) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu.

La data de 04.08.2023, a remis ofiţerului de poliţie de frontieră, subcomisar MANCAŞ Cristian, prin intermediul colaboratorului cu altă identitate decât cea reala Pascal Lavinia, suma de 50 de euro, reprezentând o parte din suma de 200 de euro pe care agentul de poliţie de frontieră a primit-o la data de 04.08.2023, în jurul orei 12:00 de la numitul Sculea Ion, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu în calitate de şef de punct.

Karagioz Dmitri, cetăţean cu dublă cetăţenie moldovenească şi bulgară, participant la traficul de frontieră. În perioada 19.07.2023-08.11.2023, a remis sume de bani cuprinse între 100- 400 de euro, subcomisarului de poliţie Mancaş Cristian şi colaboratorului cu altă identitate decât cea reală în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

Scutari Andrei, cetăţean cu dublă cetăţenie moldovenească şi română, participant la traficul de frontieră. La data de 16.08.2023, a remis agentului de poliţie de frontieră Bertea Gabriel-Alexandru suma de 700 de euro în legătură cu modalitatea în care acesta şi-a exercitat atribuţiile şef de tură şi în legătură cu modalitatea în care acesta îşi va exercitat atribuţiile de serviciu cu privire ansamblul rutier în care se aflau colete, care se afla în acel moment la controlul de frontieră.

În cauză se mai efectuează cercetări faţă de agentul de poliţie de frontieră ALEXA Ştefan-Daniel (09.08.2023 luare de mită, suma de 100 de euro –participant la traficul de frontieră; 16.08.2023, dare de mită suma de 100 subcomisarului de poliţie Mancaş Cristian 16.08.2023) şi faţa de agentul de poliţie de frontieră ALEXA Constantin-Cristian( 16.08.2023 luare de mită 200 de euro prin intermediul lui Bertea Gabriel-Alexandru).

Totodată, în cauză se mai efectuează cercetări pentru infracţiunii de abuz în serviciu săvârşite la data de 25.01.2023 de agenţii de poliţie PLEŞCA Adrian-Stelian şi CIOBANU Ovidiu-Dragoş şi de inspectorul vamal GHIŢU Stelian.

În cauză s-a mai dispus efectuare în continuare a urmăririi penale cu privire la număr de 17 persoane (persoane cu dublă cetăţenie şi cetăţeni moldoveni), participanţi la traficul de frontieră , pentru săvârşirea unor infracţiuni de dare de mită în perioada 07.07.2023-25.09.2023”.

Este de aşteptat ca DNA Iaşi să recurgă şi la măsuri preventive în acest dosar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici