Robert Cazanciuc: „Cineva independent nu are resursa politică să conducă ministerul Justiţiei. Va fi cel mai slab minister”

  • „Nu văd de ce PSD i-ar fi teamă de Justiţie”
  • Eu n-am auzit pe nimeni din sistemul judiciar care să spună că atunci când PSD a fost la guvernare, sistemul judiciar a fost oprimat. Din contră”
  • „Pentru mine nu are foarte multe secrete ministerul Justiţiei. Ştiu ce este acolo, ştiu ce este de făcut”
383 afișări
Imaginea articolului Robert Cazanciuc: „Cineva independent nu are resursa politică să conducă ministerul Justiţiei. Va fi cel mai slab minister”

Robert Cazanciuc: „Cineva independent nu are resursa politică să conducă ministerul Justiţiei. Va fi cel mai slab minister”

„Aşa cum este protocolul acum, PSD va prelua ministerul Justiţiei. O să vedem dacă protocolul o să rămână, în afară de premier, în termenii care a fost el agreat iniţial. Una dintre marile probleme ale României a fost lipsa de continuitate. La Educaţie au fost în 30 de ani peste 30 de miniştri, nu ai cum să faci ceva. La Transporturi, nu ai cum să construieşti autostrăzi când ai la fiecare 9 luni un ministru. Dacă durata de viaţă a unui ministru este de sub 1 an, nu ai cum să construieşti nimic. Domnul Predoiu are cel mai longeviv mandat din orice domeniu după 1989. Premiantul Guvernului este cu siguranţă dl. Predoiu”, a declarat Robert Cazanciuc, vicepreşedinte al Senatului şi lider PSD în emisiunea OFF/OnTheRecord, ce va fi difuzată duminică, de la ora 21.55, pe Aleph News.

Întrebat dacă PSD ar putea susţine un independent pentru ministerul Justiţiei şi nu un om din partid, Robert Cazanciuc a spus că persoana independentă n-ar avea resursa politică necesară ca să conducă ministerul Justiţiei:

„Eu n-am auzit pe nimeni din sistemul judiciar care să spună că atunci când PSD a fost la guvernare, sistemul judiciar a fost oprimat. Din contră. A avut toate resursele, toată libertatea, mai ales libertatea să facă tot ce a crezut de cuviinţă. Deci nu văd de ce PSD i-ar fi teamă de Justiţie. Întotdeauna din afară pare că e bine ca să vină cineva independent la Justiţie. Cineva independent nu are resursa politică să conducă ministerul Justiţiei. Va fi cel mai slab minister. Nu ai cum să te mişti, mai ales când mai ai 1 an şi jumătate de guvernare, în hăţişul guvernamental. (...) Poţi să faci, sistemul judiciar nu este cel mai iubit în momentul de faţă de români. Sistemul judiciar trebuie făcut mai eficient în slujba românilor. (...) Avem în continuare un deficit de judecători. Au fost plecări foarte multe tot din cauza discuţiilor publice nepotrivite legate de vârsta de pensionare. Nu poţi să impui niciunui sistem soluţii peste noapte. Trebuie discutate şi văzut gradual. Suntem toţi de acord: nu e normal să ieşi la pensie la 49 de ani, în deplinătatea forţelor ca judecător. În UK, intri la 50 ca judecător. Noi la 24 de ani punem pe umerii unor tineri o sarcină socială foarte greu de dus. Trebuie mărită vârsta de intrare în magistratură, altfel nu ai cum să găseşti oamenii potriviţi. Nu e decent să ai o pensie mai mare decât salariul. Se va tranşa în noua lege. Pensia trebuie să fie 80% din salariul pe care l-ai avut. Asta este decenţă, reperul normal oriunde în lume. Sunt mai multe lucruri care se pot rezolva prin dialog cu magistraţii”.

Numele lui Robert Cazanciuc şi al Simonei Maya Teodoroiu, deputat PSD şi fost judecător CCR, sunt vehiculate pentru ministerul Justiţiei, având în vedere că potrivit protocolului semnat cu PNL şi UDMR – PSD îi va reveni portofoliul Justiţiei. Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei, susţine că ministerul nu are foarte multe secrete pentru el:

„Pentru mine nu are foarte multe secrete ministerul Justiţiei. Ştiu ce este acolo, ştiu ce este de făcut. Am încercat să fac lucrul ăsta şi din Comisia Juridică din Parlament, fac lucrul acesta, am invitat oamenii la dialog permanent. Sunt întotdeauna interesat de soluţii. Avem instanţele încărcate cu foarte multe lucruri care n-au ce caută acolo: balastul judiciar. Sunt 3-4 milioane de români care se judecă. Jumătate din dosare n-au ce căuta acolo, se pot judeca pe alte căi.Trebuie găsite resurse astfel încât să nu ajungi la judecată, dar prima grijă este să faci legile cum trebuie. Dacă tu nu scrii legile cum trebuie, nu mă mir că judecătorul va citi diferit”.

Interviul cu Robert Cazanciuc, viceprepreşedinte al Senatului şi lider al PSD, despre problemele din Justiţie, va fi difuzat duminică, de la 21.55, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici