STOICA & Asociaţii salvează un lanţ românesc de restaurante de tip fast-food

2761 afișări
Imaginea articolului STOICA & Asociaţii salvează un lanţ românesc de restaurante de tip fast-food

Echipa de avocaţi din cadrul STOICA & Asociaţii, formată din Dragoş Bogdan (Senior Partner) şi Mihai Stănescu (Managing Associate), salvează un lanţ românesc de restaurante de tip fast-food, obţinând respingerea cererii de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale, prin care clientului i se interzicea folosirea semnelor distinctive sub care îşi desfăşura activitatea.

Partea adversă, operator al unui lanţ internaţional de restaurante care nu este prezent pe piaţa din România, a solicitat în justiţie interzicerea utilizării semnelor folosite de client pentru că acestea ar fi adus atingere propriilor mărci înregistrate pe plan european. Tribunalul Bucureşti, în prima fază procesuală, a admis cererea şi a dispus, cu efect imediat, încetarea folosirii semnelor contestate. Astfel, ca urmare a soluţiei instanţei, clientul ar fi trebuit, măcar temporar, să îşi înceteze activitatea, schimbarea semnelor distinctive nefiind posibilă într-un termen atât de scurt.

În apelul formulat de client prin avocaţii de la STOICA & Asociaţii, Curtea de Apel Bucureşti a întors soluţia Tribunalului. Este de remarcat că, pentru a obţine o ordonanţă preşedinţială în materia proprietăţii intelectuale, titularului dreptului trebuie să demonstreze existenţa unui prejudiciu greu de reparat. Jurisprudenţa română, în deplin acord cu legislaţia şi cu practica la nivel european, analizează această condiţie în cadrul testului de proporţionalitate. Efectuând testul în această procedură, Curtea de Apel Bucureşti a dat câştig de cauză lanţului românesc de restaurante fast-food.

Dragoş Bogdan: ”Particularitatea speţei, în apel, a constat în dezbaterea aprinsă asupra condiţiei „prejudiciului greu de reparat”, pe care riscă să îl sufere titularul dreptului ca urmare a pretinsei acţiuni ilicite. Curtea de Apel Bucureşti, într-o abordare pragmatică, de evidentă respiraţie europeană, a pus în balanţă interesele ambelor părţi şi a luat în calcul varianta care produce pagube mai mici sau mai uşor de reparat. Între interesele titularului mărcilor europene, care însă nu este prezent pe piaţa din România şi interesele clientului român, a cărui activitate ar fi fost oprită prin emiterea ordonanţei, balanţa a înclinat, în acest caz, în favoarea celui din urmă. Este de salutat această decizie, care confirmă un trend anterior, prin care judecătorii români, specializaţi în proprietatea intelectuală, preferă o abordare economică, raţională, iar nu una, dogmatică, ce nu ţine seama de interesele economice reale ale părţilor.”

 

Constituită în anul 1995, Societatea Civilă de Avocaţi STOICA & Asociaţii a câştigat recunoaştere naţională şi internaţională în lumea dreptului şi a mediului de afaceri, prin întreaga sa activitate de asistenţă juridică şi de reprezentare a unui portofoliu vast de clienţi. De la înfiinţare şi până în prezent, avocaţii din cadrul STOICA & Asociaţii au făcut dovada că sunt o echipă puternică, întemeiată pe respectarea principiilor sale: Fidelitas, Integritas, Fortitudo. STOICA & Asociaţii a dobândit o excelentă reputaţie naţională şi internaţională. Performanţele sale profesionale sunt recunoscute ca atare în cele mai importante ghiduri juridice: Chambers Europe, Legal 500, WTR 1000, IAM Patent 1000. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici