Pisicile îşi comunică intenţiile cu ajutorul a nu mai puţin de 276 de expresii faciale

Pisicile îşi comunică intenţiile ostile sau prietenoase cu ajutorul a nu mai puţin de 276 de expresii faciale, evoluate probabil de-a lungul a peste 10.000 de ani de coabitare cu oamenii.

339 afișări
Imaginea articolului Pisicile îşi comunică intenţiile cu ajutorul a nu mai puţin de 276 de expresii faciale

Pisicile îşi comunică intenţiile cu ajutorul a nu mai puţin de 276 de expresii faciale

Doi cercetători de la Universitatea California din Los Angeles au numărat expresiile faciale analizând videoclipuri înregistrate într-un stabiliment în care clienţii au ocazia să interacţioneze (şi chiar să facă yoga) cu zeci de feline.

Studiul, publicat în revista Behavioural Processes şi citat de ANSA a fost realizat de Lauren Scott, o studentă la medicină care, timp de un an universitar întreg, a filmat expresiile faciale pe care pisicile le aveau faţă de semenii lor, în absenţa oamenilor, atunci când localul era închis.

Experimentul a produs 194 de minute de înregistrări video, pe care cercetătoarea le-a examinat apoi cu ajutorul psihologului evoluţionist Brittany Florkiewicz, încercând să codifice toate mişcările muşchilor faciali, excluzându-le pe cele legate de respiraţie, mestecat, căscat şi alte acţiuni similare.

Astfel, a reieşit că pisicile au 276 de expresii faciale diferite, mult mai multe decât se presupunea anterior (având în vedere că animale extrem de sociale, precum cimpanzeii, au 357). Fiecare expresie combină aproximativ patru din cele 26 de mişcări faciale unice de care sunt capabile pisicile, cum ar fi buzele pe jumătate închise, maxilarul coborât, pupilele dilatate sau contractate, clipitul, lingerea nasului, mustăţile întinse sau retractate şi diferite poziţii ale urechilor.

În comparaţie, oamenii au 44 de mişcări faciale unice, în timp ce câinii au 27.

Marea majoritate a expresiilor pisicilor filmate în timpul studiului au fost clar prietenoase (45%) sau agresive (37%), în timp ce restul de 18% au fost ambigue.

Semnificaţia expresiilor feline nu este pe deplin clară, dar, de obicei, pisicile tind să îşi mişte urechile şi mustăţile spre o altă pisică în timpul interacţiunilor prietenoase şi să se îndepărteze de ea în cazul interacţiunilor ostile. Pupilele îngustate şi lingerea buzelor caracterizează, de asemenea, întâlnirile dintre rivali.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici