"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" - premiul Goya pentru cel mai bun film european (Video)

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, a fost desemnat cel mai bun film european, duminică seară, la cea de-a 23-a gală a premiilor Goya, care a avut loc la Madrid, informează Alternative Film Guide.

21 afișări
Imaginea articolului "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" - premiul Goya pentru cel mai bun film european (Video)

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", recompensat cu premiul Goya pentru cel mai bun film european (Video)

"4,3,2" este primul film românesc nominalizat la premiile Goya. La categoria "cel mai bun film european" au mai fost nominalizate producţiile "De partea cealaltă" (Germania), de Fatih Akin, "The Boy in the Striped Pyjamas" (Marea Britanie), de Mark Herman, şi "Cavalerul Negru" (Marea Britanie), de Christopher Nolan.

Cu ocazia celei de-a 23-a ediţii a premiilor Goya, considerate echivalentul spaniol al Oscarurilor, Cristian Mungiu a fost invitatul Academiei de film spaniole şi al Institutului Cultural Român din Madrid, atât în urma nominalizării sale, cât şi pentru a susţine, pe 2 februarie, un colocviu cu tema "Filmul românesc, între localism şi universalitate".

În plus, un ciclu de filme româneşti - "Occident", de Cristian Mungiu, "Moartea domnului Lăzărescu", de Cristi Puiu, "A fost sau n-a fost?", de Corneliu Porumboiu, şi "California Dreamin' (nesfârşit)", de Cristian Nemescu - va fi prezentat la Academia Artelor şi Ştiinţelor Cinematografice din Madrid, între 2 şi 5 februarie.

Lungmetrajul lui Mungiu, care a fost premiat, anul trecut, de Cercul Criticilor din New York, spune povestea a două studente căministe, desfăşurată într-o singură zi din anul 1987, când Găbiţa (Laura Vasiliu), cu ajutorul Otiliei (Anamaria Marinca), caută să facă un avort - ilegal la acea vreme. Filmul a luat numeroase premii şi a devenit cunoscut în întreaga lume.

Astfel, după ce a reuşit să obţină, în 2007, la Cannes trofeul suprem din partea unui juriu prezidat de Stephen Frears, "4,3,2" a obţinut numeroase premii internaţionale, printre care se numără: FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Presei Cinematografice) şi Premiul Educaţiei Naţionale din Franţa - tot la Festivalul de Film de la Cannes, FIPRESCI Grand Prix pentru cel mai bun film al anului 2007 - la Festivalul de Film de la San Sebastian, Hollywood Film Award, cel mai bun film şi cea mai bună actriţă (Anamaria Marinca) - la ediţia a 18-a a Festivalului Internaţional de Film de la Stockholm, cel mai bun film european şi cel mai bun regizor european al anului - European Film Academy 2007, premiul pentru cel mai bun film străin şi premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar (Vlad Ivanov) - Los Angeles Film Critics Association, cel mai bun film străin - Chicago Film Critics Awards, cel mai bun film al anului 2007 - Times and Sunday Times Critics, cel mai bun film străin - Toronto Film Critics Association, cel mai bun film al anului 2007 - Flemish Film Critics Association şi cel mai bun film străin - Asociaţia Naţională a Criticilor de Film din SUA, Pelicula de Aur pentru cel mai bun film străin care a rulat în cinematografele poloneze în 2007 şi cel mai bun film străin - Vancouver Film Critics.

Citeşte şi:

Încă un premiu pentru "4, 3, 2" (Video)

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici