Alex, cel mai celebru şi inteligent papagal din lume a murit

Alex, un papagal gri african, devenit celebru datorită capacităţilor excepţionale de comunicare, subiectul a numeroase studii şi reportaje de televiziune, a murit la vârsta de 31 de ani, potrivit îngrijitoarei lui, psihologul veterinar american Irene Pepperberg, transmite AFP.

25 afișări
Imaginea articolului Alex, cel mai celebru şi inteligent papagal din lume a murit

Alex, cel mai celebru şi inteligent papagal din lume a murit

Alex, care a învăţat peste 100 de cuvinte în limba engleză cu care reuşea să construiască fraze scurte, a participat la emisiuni de televiziune şi a fost subiectul a numeroase studii ştiinţifice, articole şi reportaje, devenind probabil cea mai celebră pasăre vorbitoare din Statele Unite şi din lume.

Alex a murit în colivia sa, aparent din cauze naturale, a precizat Irene Pepperberg pe site-ul de internet al Universităţii Brandeis din Massachusetts, unde cercetătoarea şi-a efectuat, timp de 30 de ani, alături de papagal, majoritatea studiilor.

Potrivit Irene Pepperberg, Alex putea identifica 50 de obiecte diferite, şapte culori şi cinci forme. Pasărea putea număra până la şase şi se pare că înţelegea noţiunea de "zero". Potrivit cercetătorului, pasărea avea capacităţile intelectuale ale unui copil de cinci ani.

Alex a învăţat conceptele de "mai mare", "mai mic", "identic" şi "absent", a explicat Pepperberg, care a efectuat numeroase studii despre animalele capabile să înveţe limbajul uman.

Capacităţile lui Alex de a memora şi comunica sunt mai surprinzătoare decât capacitatea primatelor de a învăţa limbajul persoanelor cu deficienţe de auz. Un astfel de caz a fost gorila Koko, antrenată de Penny Patterson de la Gorilla Foundation din Woodside, California.

Papagalii din specia gri african, de Gabon, Amazon şi Ara pot trăi peste 60 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici