André Verchuren, supranumit "regele acordeonului", a murit la vârsta de 92 de ani

André Verchuren, supranumit "regele acordeonului", care a făcut să danseze milioane de francezi pe ritmurile instrumentului său, timp de peste 50 de ani, a murit miercuri, la Chantilly, un oraş în apropiere de Paris, la vârsta de 92 de ani, în urma unei crize cardiace.

283 afișări
Imaginea articolului André Verchuren, supranumit "regele acordeonului", a murit la vârsta de 92 de ani

André Verchuren, supranumit "regele acordeonului", a murit la vârsta de 92 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fiu şi nepot al unor reputaţi acordeonişti, André Verchuren, interpretul unor piese celebre în Franţa, precum "Les Fiancés d'Auvergne", "Le Chouchou de mon coeur" şi "La Saint-Hubert", a încetat să mai susţină concerte la vârsta de 91 de ani, a declarat fiul său, Harry Williams Verchuren.

"Am început să cânt la vârsta de patru ani, înainte chiar să învăţ să scriu", spunea acest apărător înfocat al acordeonului.

Acordeonul a fost pentru el o tradiţie de familie: André Verchuren, născut pe 28 decembrie 1920, la Neuilly-sous-Clermont, la nord de Paris, a susţinut primul său concert la vârsta de şase ani, alături de tatăl său. La 14 ani, a interpretat prima lui compoziţie proprie, "Perles de rosée", şi a devenit campion mondial la acordeon.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, i-a găzduit pe paraşutişti aliaţi, fapt pentru care a fost arestat şi deportat în lagărul de la Dachau (Germania).

La întoarcerea în Franţa, a avut nevoie de câţiva ani pentru ca degetele sale să îşi regăsească agilitatea. Însă, începând din 1950, succesul său popular a fost imediat. În paralel cu emisiunile de radio, André Verchuren a străbătut întreaga Franţă, susţinând peste 150 de concerte pe an. "Baluri, muzică, drumuri: acestea au fost drogurile mele", spunea muzicianul.

A înregistrat mii de cântece care au avut vânzări spectaculoase. Cel mai mare succes al său, "Les Fiancés d'Auvergne", s-a vândut în mai multe milioane de copii.

"E adevărat că viaţa mea poate fi rezumată prin câteva cifre impresionante: 7 milioane de kilometri parcurşi în automobil, 1 milion de kilometri parcurşi cu avionul, peste 50 de milioane de discuri vândute. Şi, mai ales, am făcut să danseze 17 milioane de cupluri în lumea întreagă", declara artistul francez într-un interviu publicat în Le Parisien în anul 1992.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici