Beija-Flor, campioana şcolilor de samba la Carnavalul de la Rio 2015 - FOTO

Şcoala de samba Beija-Flor s-a impus, miercuri seară, la Carnavalul de la Rio de Janeiro 2015, cu o paradă dedicată legăturilor dintre cultura braziliană şi tradiţiile vest-africane.

257 afișări
Imaginea articolului Beija-Flor, campioana şcolilor de samba la Carnavalul de la Rio 2015 - FOTO

Beija-Flor, campioana şcolilor de samba la Carnavalul de la Rio 2015 (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Beija-Flor, una dintre şcolile de samba de top din Rio de Janeiro, despre care presa naţională a scris că ar fi fost finanţată în acest an de Guineea Ecuatorială, a prezentat în parada ei povestea acestei naţiuni africane, informează bbc.com.

Şcoala braziliană a spus că a fost sprijinită de această ţară bogată în petrol, dar a negat zvonurile potrivit cărora ar fi primit o finanţare de peste 3 milioane de dolari pentru ca Guineea Ecuatorială să reprezinte tema centrală a paradei din 2015. Beija-Flor a spus că a primit "sprijin cultural şi artistic" din partea acestei ţări vest-africane.

Preşedintele din Guineea Ecuatorială, Teodoro Obiang, este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Africa.

Mulţi dintre locuitorii acestei ţări trăiesc însă în sărăcie, în pofida veniturilor mari obţinute de Guineea Ecuatorială de pe urma exploatărilor de petrol, care au început în urmă cu 20 de ani.

Teodoro Obiang a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 1979 şi cel mai longeviv preşedinte în funcţie din Africa.

Amnesty International a cerut transparenţă şi consideră că renumitul carnaval de la Rio de Janeiro nu ar trebui să fie sponsorizat de un lider politic care este acuzat de corupţie şi încălcări grave ale drepturilor omului.

Preşedintele Obiang s-a aflat printre cele 70.000 de persoane care au asistat la parada şcolii de samba Beija-Flor de pe Sambadromul din Rio de Janeiro.

În 2006, şcoala de samba Vila Isabel a fost criticată pentru că ar fi acceptat o finanţare consistentă pentru a include în parada ei un omagiu adus Guvernului venezuelean, condus pe atunci de Hugo Chavez.

Parada şcolii Beija-Flor a adus un omagiu legăturilor tradiţionale ditre cultura braziliană şi tradiţiile vest-africane.

Cu excepţia acestor controverse legate de finanţare, şcoala Beija-Flor, al cărei nume înseamnă "colibri" în limba portugheză, se numără de fiecare dată printre marile favorite la câştigarea acestui trofeu decernat la Carnavalul de la Rio. Un număr de 12 şcoli de samba au participat în divizia de elită a competiţiei.

Membrii juriului au oferit acestei şcoli note aproapiate de nivelul maxim în cele nouă categorii de criterii avute în vedere, care variază de la frumuseţea costumelor şi până la calitatea cântecului samba care este compus special pentru fiecare paradă anuală.

Prin această victorie, Beija-Flor a câştigat de 13 ori prestigioasa paradă de la Carnavalul de la Rio de Janeiro.

Doar două şcoli mai vechi, Portela şi Manguiera, au mai multe titluri.

Cele mai bune şase şcoli de samba din acest an vor reveni pe Sambadrom, sâmbătă, pentru o paradă specială, ce va marca închiderea ediţiei din acest an a Carnavalului de la Rio, care a debutat pe 12 februarie.

În 2014, campioana Carnavalului de la Rio a fost şcoala Unidos da Tijuca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici