Big Brother total. Locul în care roboţii de monitorizare patrulează pe străzi, iar cetăţenii sunt urmăriţi la orice pas

Singapore testează noi roboţi care patrulează pe străzi şi le fac reproşuri rezidenţilor care au „comportament social nedorit”, ridicând noi îngrijorări cu privire la dreptul la viaţa privată în oraşul-stat din Asia de Sud-Est.

4286 afișări
Imaginea articolului Big Brother total. Locul în care roboţii de monitorizare patrulează pe străzi, iar cetăţenii sunt urmăriţi la orice pas

Big Brother total. Locul în care roboţii de monitorizare patrulează pe străzi, iar etăţenii sunt urmăriţi la orice pas

Noua „armă” se adaugă unei panoplii deja bine conturate de tehnologii de monitorizare: insula Singapore are deja un număr mare de camere de supraveghere şi stâlpi de iluminat echipaţi cu tehnologie de recunoaştere facială, permiţând autorităţilor să urmărească mişcările locuitorilor.
 
Guvernul a promovat mult timp ideea unei „naţiuni inteligente” hiper eficiente şi avansate din punct de vedere tehnologic. Activiştii cred, totuşi, că dreptul la viaţa privată este sacrificat şi că rezidenţii nu au suficient control asupra utilizării datelor lor.
 
Singapore a fost adesea criticată pentru suprimarea libertăţilor civile, iar cetăţenii sunt obişnuiţi cu mai multe controale, dar există semne de nelinişte tot mai mare din cauza tehnologiei intruzive.
 
„Îmi aminteşte de Robocop”
 
Roboţii din Singapore sunt echipaţi cu câte şapte camere care detectează „comportamentul social nedorit” şi îi avertizează pe infractori.
 
Fumatul într-o zonă neautorizată, parcarea necorespunzătoare a bicicletei sau nerespectarea regulilor de distanţare legate de Covid-19, sunt considerate comportamente necorespunzătoare.
 
Unul dintre roboţi, de tip „Xavier”, s-a îndreptat spre clădirile de locuinţe sociale şi s-a oprit în faţa unui grup de pensionari care urmăreau un joc de şah. „Vă rugăm să păstraţi o distanţă de un metru, vă rog să nu formaţi grupuri mai mari de cinci persoane”, a spus robotul.
 
„Îmi aminteşte de Robocop”, spune Frannie Teo, o asistentă în vârstă de 34 de ani.
 
Dă impresia „unei lumi distopice a roboţilor (…) şi încă mai am îndoieli cu privire la acest tip de concept”, mărturiseşte ea.
 
Insula cu aproximativ 5,5 milioane de locuitori are 90.000 de camere pentru poliţie, un număr care se va dubla până în 2030. De asemenea, foloseşte recunoaşterea facială, prin intermediul dispozitivelor instalate adesea pe faruri, pentru a identifica oamenii într-o mulţime.
 
Supravegherea pe scară largă
 
În Singapore a fost lansată o mişcare de protest în 2021, când autorităţile au recunoscut că datele colectate de o aplicaţie dedicată monitorizării cazurilor de coronavirus au fost transmise poliţiei. Guvernul a adoptat apoi o lege care limitează utilizarea acestor date.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici