Blake Edwards, regizorul seriei "Pantera roz", a murit

Regizorul, scenaristul şi producătorul Blake Edwards, care a realizat peste 40 de filme, printre care comediile "Pantera roz" şi drama "Mic dejun la Tiffany", a murit la vârsta de 88 de ani, din cauza unei pneumonii.

67 afișări
Imaginea articolului Blake Edwards, regizorul seriei "Pantera roz", a murit

Blake Edwards, regizorul seriei "Pantera roz", a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un purtător de cuvânt al soţiei sale, Julie Andrews, a declarat că Edwards a murit miercuri noaptea, la St. John's Health Center din Santa Monica, California, actriţa şi mai mulţi membri ai familiei sale fiindu-i alături.

În timpul unei cariere care s-a întins pe aproape şapte decenii, Edwards a câştigat inimile criticilor şi publicului cu filme precum "Zile cu vin şi trandafiri/ Days of Wine and Roses" şi "Victor/ Victoria", dar a avut şi multe eşecuri.

Născut pe 26 iulie 1922, în Tulsa, Oklahoma, Edwards s-a mutat la Los Angeles la vârsta de 3 ani. A debutat în cinematografie ca actor, cu un rol mic în "Ten Gentlemen from West Point" (1942) şi a apărut apoi în peste 20 de filme care nu au avut mare succes. Edwards spunea că din acest motiv a devenit scenarist.

La sfârşitul anilor '40, Edwards a creat populara serie radio "Richard Diamond, Private Detective" şi alte două show-uri.

Ulterior, a creat două show-uri de succes pentru televiziune, "Peter Gunn" şi "Mr. Lucky". Edwards a primit nominalizări la premiile Emmy pentru scenariul şi regia seriei TV "Peter Gunn", dar a decis să se concentreze asupra lungmetrajelor.

Cariera sa include atât comedii, cât şi drame, în care au jucat nume mari de la Hollywood.

În 1959, Edwards a obţinut primul său mare succes, "Operation Petticoat", cu Cary Grant şi Tony Curtis.

După ce a realizat "Mic dejun la Tiffany/ Breakfast at Tiffany's", cu Audrey Hepburn, şi "Zile cu vin şi trandafiri/ Days of Wine and Roses", cu Jack Lemmon, Edwards a schimbat registrul şi a regizat "Pantera roz/ The Pink Panther", prima dintr-o serie de şapte comedii cu Peter Sellers în rolul ciudatului inspector Clouseau. Însă în ciuda succesului lor, Edwards şi Sellers nu au fost întotdeauna o echipă fericită, din cauza momentelor de depresie şi de furie ale actorului, după cum spunea Edwards într-un interviu acordat în 2002, după ce a primit un premiu pentru întreaga carieră din partea Sindicatului scenariştilor americani.

Edwards, care a primit şi un Oscar pentru întreaga carieră, în 2003, a avut parte şi de eşecuri de box office, precum "Darling Lili" (1970), cu Julie Andrews, care a fost un dezastru atât de mare încât a pus în pericol activitatea studiourilor Paramount Pictures.

După o serie de eşecuri care i-au afectat cariera, Edwards s-a reîntors cu "10" (1979), un tribut adus crizei bărbatului de vârstă mijlocie. Filmul i-a avut în distribuţie pe Andrews, Bo Derek şi Dudley Moore.

Andrews a mai apărut în "Victor/Victoria" (1982), nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun scenariu, dar şi în comedia neagră "S.O.B.", cu tentă autobiografică.

Edwards a fost căsătorit de două ori, a doua lui soţie fiind Julie Andrews, cu care s-a însurat în 1969. Cei doi au rămas împreună timp de 41 de ani, au crescut cinci copii, trei din căsnicii separate şi doi adoptaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici