Ce a lăsat în urmă cea mai mare explozie cosmică descoperită vreodată de cercetători

  • Cea mai mare explozie cosmică descoperită vreodată de cercetători a avut loc în urmă cu mai multe sute de milioane de ani.
  • A fost atât de puternică încât a creat o gaură de dimensiunile a „15 galaxii asemănătoare Căii Lactee”, scrie The Guardian.
  • Studiul a fost publicat în „The Astrophysical Journal”.
2670 afișări
Imaginea articolului Ce a lăsat în urmă cea mai mare explozie cosmică descoperită vreodată de cercetători

Sursa foto: International Centre for Radio Astronomy Research

Erupţia ar fi provenit de la o gaură neagră supermasivă din super-roiul de galaxii Ophiuchus, aflat la aproximativ 390 de milioane de ani lumină depărtare de Pământ.

Autorul principal al studiului, Simona Giancintucii, de la Laboratorul de Cercetări Navale din Washington DC, a descris explozia ca fiind versiunea astronomică a erupţiei devastatoare a vulcanului Saint Helens din anul 1980. „O diferenţă crucială este că în acest crater ar putea încăpea 15 de galaxii asemenătoare Căii Lactee”, a spus Giancintucii.

Super-roiurile de galaxii sunt printre cele mai mari structuri din univers, acestea conţinând mii de alte galaxii individuale, materie întunecată şi gaz fierbinte. În centrul lui Ophiuchus există o galaxie mare care conţine o gaură neagră supermasivă cu o masă echivalentă a 10 milioane de sori.

Cercetătorii cred că explozie s-ar fi produs ca urmare a unei acumulări bruşte de gaz în gaura neagră, cel mai probabil după ce o galaxie ar fi „căzut” în centrul super-roiului.

Evenimentul s-ar fi produs în urmă cu mai multe sute de milioane de ani, iar gaura neagră nu mai prezintă niciun semn de activitate momentan. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici