Concertele anului 2012 în România: isteria Lady Gaga, Guns N'Roses şi Red Hot Chili Peppers

Anul acesta, a venit rândul Bucureştiului să simtă isteria Lady Gaga, să afle că Axl Rose chiar ştie să cânte, de data asta la Rock the City, să aibă prima experienţă Cirque du Soleil şi să îi primească pe cei de la Red Hot Chili Peppers, care au ştiut cum să electrizeze Arena Naţională.

255 afișări
Imaginea articolului Concertele anului 2012 în România: isteria Lady Gaga, Guns N'Roses şi Red Hot Chili Peppers

Concertele anului 2012 în România: isteria Lady Gaga, Guns N'Roses şi Red Hot Chili Peppers (Imagine: AFP - MediafaxFoto)

Printre cele mai excentrice figuri care au venit la Bucureşti s-a numărat Lady Gaga, care a adus, pe 16 august, mii de "monstruleţi" fani ai săi în Piaţa Constituţiei. Lady Gaga a susţinut un show de peste două ore în faţa unui public de circa 35.000 de persoane, timp în care a cântat hituri precum "Alejandro", "Just Dance" şi "Judah". Cu o scenă enormă, cu un castel gotic în mijlocul ei, Lady Gaga a avut locul de joacă perfect. La Bucureşti, artista a dansat printre carcase tranşate, îmbrăcată într-o copie a celebrei sale rochii din carne, a asistat la o căsătorie însângerată, a vomat în culise, după care şi-a pus o tiară pe cap şi a cântat la un pian montat pe o motocicletă.

În ziua care a urmat concertului de la Bucureşti, Lady Gaga a adus un omagiu oraşului în care şi-a susţinut spectacolul, cu o plimbare în Herăstrău, pe care a imortalizat-o într-un filmuleţ postat apoi pe YouTube.

Dar lista de staruri care au vizitat Capitala anul acesta nu se opreşte aici. Axl Rose a revenit în Bucureşti, cu Guns N' Roses, pentru a pune punct (un punct care a însemnat peste trei ore de hituri) festivalului Rock the City, desfăşurat în iulie, la complexul Romexpo. Trupa, al cărei lider este Axl Rose, a venit pentru a doua oară în România, după ce, în 2010, a fost huiduită pentru că a urcat pe scenă cu o întârziere de două ore. De data aceasta show-ul a durat trei ore, cu o trupă Guns N' Roses mai în formă decât faima ce o preceda de la concertul din 2010, cu un Axl care a schimbat mai multe pălării decât ar fi schimbat orice divă într-o zi călduroasă, cu sound-uri atât de diferite, de la country la balade, riff-uri "supărate" şi solo-uri de chitară alternate de acutele solistului. Într-un amestec de glamour şi obiceiuri rele din tinereţe - dansul care l-a făcut celebru pe Axl şi mişcarea rock cu microfonul -, show-ul a inclus artişti invitaţi, hituri şi solo-uri din diferite zone muzicale, efecte pirotehnice şi multă fantezie.

După ce prima zi a festivalului Rock the City a fost dedicată în mare parte trupelor româneşti, pe scenă fiind prezente formaţii precum Timpuri Noi, Luna Amară şi Celelalte Cuvinte, şi a culminat cu show-ul germanilor de la Heaven Shall Burn, a doua zi a evenimentului i-a adus din nou în faţa publicului autohton pe Soulfly şi Lacuna Coil, care s-au simţit ca acasă, şi i-a prezentat în premieră pe muzicienii de la Machine Head, care au vorbit cu fanii şi au aprins atmosfera, la finalul programului. Cea de-a doua zi a Rock The City i-a avut în line up, în această ordine, pe Sweet Savage, Saxon, Lacuna Coil, Soulfly, Black Label Society şi Machine Head.

Membrii trupei Lacuna Coil s-au bucurat de revenirea lor în România. Îmbrăcaţi în costumele lor-semnătură de pseudo-asistente medicale, cu o cruce roşie pe ele, cei doi solişti ai trupei, Cristina Scabbia şi Andrea Ferro, au vorbit cu publicul pe toată perioada concertului şi au promis, la final, că vor reveni oricând în România.

După Lacuna Coil au urcat pe scenă cei de la Soulfly, care nici ei nu erau la prima întâlnire cu publicul român. Înainte să vină trupa, pe scenă a fost arborat steagul Braziliei, ca să amintească de originile solistului, legendarul Max Cavalera, dar şi de influenţele muzicii formaţiei. Soulfly a electrizat atmosfera, cu solistul care îndemna publicul să sară pe "un, dos, tres". Cei mai dedicaţi fani au fost aproape imuni la praful ridicat în parcarea de la complexul Romexpo, unii purtând măşti chirurgicale, alţii înfăşurându-şi propriile tricouri în jurul feţei.

Cei care au pus punct celei de-a doua zile a Rock the City au fost Machine Head, care au cântat aproape două ore pentru publicul care îi vedea pentru prima dată în România. Formaţia a demonstrat că îşi merită renumele, dar şi că ştie să comunice cu publicul. Vocalul Machine Head, Robb Flynn, a mulţumit de nenumărate ori celor prezenţi, a aruncat cu bere în grupurile cele mai aprige din audienţă şi s-a arătat recunoscător că în festival a văzut, după o lungă pauză, trupe precum Soulfly. El a spus că, indiferent de gen, muzica are o putere enormă asupra oamenilor. "Muzica este uimitoare (...) are puterea de a te face să te simţi fericit, să te simţi trist, să simţi dorinţă (...) te face să simţi toate lucrurile astea, într-o lume care nu vrea să simţi nimic", a spus liderul Machine Head, înainte de piesa "Darkness Within".

Ultima zi de Rock the City, duminică, a mai inclus, pe lângă concertul trupei Guns N' Roses, concertele trupelor Within Temptation şi The Cult.

În ceea ce priveşte festivalurile de gen, anul acesta a avut loc din nou B'estfest, tot în comuna Tunari, spaţiul inaugurat anul trecut. Ediţia din acest an a B'estfest Summer Camp i-a inclus pe Garbage, Pulp, Royksopp, Caro Emerald, Selah Sue, Milow, Modestep şi The Qemists.

Şi festivalul Peninsula, care s-a desfăşurat în august, a adus fanii rockului la Târgu Mureş. Principala atracţie a festivalului a fost concertul celor trei legende ale rockului mondial - Alan Clark, Chris White (ex-Dire Straits) şi Terence Reis, membri ai trupei The Straits.La Festivalul Peninsula, care s-a desfăşurat pe malul Mureşului, au mai urcat pe scenă, printre alţii, artişti precum Sister Bliss, Emalkay, Zdob şi Zdub, Republic, Defender, Viţa de vie, Vama, N.O.H.A., Şuie Paparude, Alvin es a Mokusok, Sarmalele Reci, Children of Bodom şi ATB.

De asemenea, trupa Red Hot Chili Peppers a făcut din prima ei venire la Bucureşti o seară de neuitat pentru peste 45.000 de oameni, veniţi să vadă live formaţia ale cărei hituri se aud de peste 20 de ani pretutindeni, dar şi să ia parte la primul concert de pe Arena Naţională, pe 31 august.

O altă premieră la Bucureşti a fost prezenţa celebrei companii Cirque du Soleil, care a ţinut o serie de spectacole cu clasicul "Saltimbanco", în februarie, la complexul Romexpo din Bucureşti. Cu o poveste "old school" şi cu numere care, la bază, fac parte din meniul standard al unui spectacol de circ, "Saltimbanco" este, însă, mai mult decât atât - ia numerele clasice din arena circului şi le transformă în adevărate demonstraţii teatrale de mare virtuozitate.

Anul de concerte 2012 a fost completat, în toamnă, de artişti precum The Cranberries, care au cântat la complexul Romexpo, dar şi Macy Gray, care a inclus Bucureştiul pe harta noului său turneu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici