Cum arătau alegerile în perioada interbelică? De la mogulul Malaxa la Nae Cap de Fier şi staff-ul său de campanie

Marii industriaşi ai perioadei interbelice influenţau mersul politicii după interesele lor în afaceri, iar patronii celor mai citite ziare trăgeau cu vorbe grele în adversarii politici, aminteşte "Gândul".

912 afișări
Imaginea articolului Cum arătau alegerile în perioada interbelică? De la mogulul Malaxa la Nae Cap de Fier şi staff-ul său de campanie

Cum arătau alegerile în perioada interbelică? De la mogulul Malaxa la Nae Cap de Fier şi staff-ul său de campanie (Imagine: Gândul)

Ziaristul interbelic Filip Brunea-Fox, cunoscut azi pentru reportajele sale despre leprozerii, descrie în articolele sale din vremea alegerilor din 1927, câştigate de liberali, cum erau atârnate afişele electorale pe sârme, precum rufele la întins. Pentru orice palmă de zid se dădeau, ca şi azi, lupte "ca pentru terenurile aurifere", iar rarele afişe ale opoziţiei trebuiseră "să se refugieze în vârful unui copac sau pe spinarea unui automobil".

Când voturile celor vii nu le păreau îndestulătoare, reprezentanţii guvernului apelau la rezervele electorale din cimitire, presa vremii fiind plină de acuzaţiile opoziţiei, care spuneau că, la alegerile din 1927 au fost mobilizate alei întregi din Bellu.

Citeşte mai multe episoade inedite despre campaniile electorale din perioada interbelică pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici