Cum să te porţi când eşti invitat la o nuntă

Deşi la o nuntă atenţia este îndreptată către mireasă, mire şi familiile lor, şi invitaţii au un rol în cadrul acestei celebrări. Prezenţa lor în sine la ceremonie şi la petrecere reprezintă un cadou făcut mirilor, iar anumite reguli de etichetă încep de la primirea invitaţiei.

2075 afișări
Imaginea articolului Cum să te porţi când eşti invitat la o nuntă

Cum să te porţi când eşti invitat la o nuntă (Imagine: Shutterstock)

1. Respectă ce scrie în invitaţie

Uită-te pe plicul în care primeşti invitaţia pentru a vedea exact cui i se adresează. Dacă poţi veni însoţit, va scrie "Domnul John Phelps şi invitata sa/ invitatul său". Dacă îţi poţi aduce şi copiii, fie vor primi şi ei câte o invitaţie, fie numele lor vor fi trecute sub al tău pe plic. Dacă cei mici nu sunt incluşi, nu este cazul să pui la îndoială decizia gazdei, să discuţi cu ea pe această temă sau să-i ceri să facă o excepţie. Nu adăuga tu numele lor în răspunsul la invitaţie şi nu te prezenta cu ei la eveniment.

2. RSVP. Imediat.

RSVP este prescurtarea expresiei din limba franceză "répondez s'il vous plait", ceea ce înseamnă "vă rugăm să răspundeţi". Cea mai importantă obligaţie a unui invitat la nuntă este să răspundă imediat în ceea ce priveşte prezenţa sa la eveniment, în special dacă nu va putea merge. Invitaţii care nu răspund prompt sau deloc reprezintă una dintre principalele probleme care dau dureri de cap mirilor. În ultima vreme, este tot mai simplu să răspunzi la o invitaţie. De obicei există un card simplu de completat şi chiar un plic cu timbru, cu adresa destinatarului trecută, pentru a facilita această sarcină minoră. În caz contrar, scrie o simplă notă formală şi anunţă intenţiile tale.

3. Trimite un cadou

Dacă eşti invitat la ceremonie, şi nu doar la recepţie, ar trebui să trimiţi un cadou, chiar dacă nu participi. În general, cadourile sunt trimise miresei înaintea nunţii. În unele locuri, darurile sunt aduse la nuntă. Dacă eşti informat că mirii şi-ar dori o donaţie, respectă-le dorinţa. Nu există o limită de buget, pentru cadoul pe care îl faci. Trebuie să te gândeşti la bugetul de care dispui şi la relaţia pe care o ai cu mirii. Suma pe care o vei cheltui pentru cadoul pentru nunta surorii va fi diferită de cea în cazul unei colege de serviciu sau foste colege din facultate.

4. Poartă-te cum nu se poate mai bine

Alege o ţinută potrivită pentru locul în care are loc evenimentul, momentul zilei şi cât de formală este nunta. Respectă ora la care trebuie să ajungi. Verifică adresa şi care sunt posibilităţile de parcare, nu lăsa aceste detalii la voia întâmplării. Fii respectuos în timpul ceremoniei - asta înseamnă să închizi telefonul mobil. Părinţii trebuie să fie pregătiţi să scoată copiii care plâng sau nu sunt cuminţi afară. Salutaţi-vă gazdele şi mulţumiţi-le pentru invitaţie. Socializează cu ceilalţi invitaţi la petrecere. În fond, invitatul ideal nu doar respectă codul vestimantar şi programul, ci se şi simte bine şi se bucură de întâlnirea cu ceilalţi. Toţi invitaţii contribuie astfel la realizarea unei nunţi reuşite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici