Cum se făcea prezenţa în Egiptul Antic? Un ostracon vechi de peste 3.000 de ani arată motivele pentru care muncitorii lipseau de la lucru

Pe ostraconul egiptean din imagine, vechi de 3.270 de ani, este inscripţionat un registru de prezenţă, împreună cu motivele pentru care muncitorii nu s-au prezentat la lucru.

3545 afișări
Imaginea articolului Cum se făcea prezenţa în Egiptul Antic? Un ostracon vechi de peste 3.000 de ani arată motivele pentru care muncitorii lipseau de la lucru

FOTO British Museum

Aţi lipsit vreodată de la serviciu pentru că eraţi ocupat cu fabricarea berii, sau pentru ca v-a muşcat un scorpion?
 
O listă de 40 de nume este aranjată în coloane pe marginea dreaptă a fiecărei părţi, urmată la stânga de date scrise cu negru pe o linie orizontală. Dacă vă uitaţi cu atenţie, puteţi vedea cuvinte sau fraze scrise cu roşu deasupra multor date, indicând motivul pentru care o persoană a lipsit de la serviciu. Printre motive se numără: „Fabricarea berii, L-a muşcat scorpionul, Are o suferinţă cu ochiul său, Aduce piatra pentru scrib, consolidează uşa”.
 
Ostraconul este din Teba, Egipt şi datează din 1250 î.Hr. 
 
Registrul ţinea evidenţa pentru cele 280 de zile din anul calendaristic. Pe ostracon apare scris „Anul 40” din domnia lui Ramses al II-lea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici