Drepturile de autor pentru piesa "Puşca şi cureaua lată", revendicate în instanţă

Un rapsod din Mureş, Mircea Simionca, revendică în instanţă drepturile de autor pentru piesa "Când eram tânăr fecior", cunoscută sub titlul "Puşca şi cureaua lată", primul termen al procesului având loc miercuri.

307 afișări
Imaginea articolului Drepturile de autor pentru piesa "Puşca şi cureaua lată", revendicate în instanţă

Drepturile de autor pentru piesa "Puşca şi cureaua lată", revendicate în instanţă

Procesul intentat de rapsodul Mircea Simionca, din comuna mureşeană Vătava, cântăreţilor Traian Ilea şi Valeria Ilea Codoreanu, a avut, miercuri, primul termen la Tribunalul Mureş, însă, potrivit preşedintelui instanţei, judecătorul Sonia Deaconescu, judecarea cauzei a fost amânată pentru data de 10 septembrie.

"A fost primul termen în dosarul având ca obiect încălcarea unor drepturi de autor cu privire la opera intitulată «Când eram tânăr fecior». Cauza s-a amânat pentru data de 10 septembrie 2009, părţile au lipsit, au fost prezenţi doar reprezentanţii acestora, respectiv avocaţii", a spus Deaconescu.

Potrivit sursei citate, a fost o lipsă de procedură cu unul dintre pârâţi, respectiv SC Euro Music Impex SRL, şi s-a dispus trimiterea unei adrese la Oficiul Registrului Comerţului din Cluj pentru a comunica dacă această societate comercială şi-a schimbat sediul.

"S-a dat, de asemenea, acest termen şi pentru studierea întâmpinării depuse de pârâţi, urmând ca instanţa să se pronunţe la următorul termen asupra unor excepţii invocate în cauză", a precizat preşedintele Tribunalului Mureş.

În plângerea depusă la dosarul 1.137/102/2009, rapsodul Mircea Simionca a cerut recunoaşterea dreptului de autor asupra piesei "Puşca şi cureaua lată" şi despăgubiri de 100.000 de lei, susţinânând că el a lansat-o încă din 2002.

Totodată, Simionca solicită instanţei să dispună încetarea producţiei şi încetarea difuzării înregistrărilor în care apare piesa, distrugerea suporturilor materiale cu înregistrări şi scoaterea din circuitul comercial a înregistrărilor.

Simionca susţine că a adaptat versurile sale - inspirate de bunicul său, care a fost vânător - la o melodie pe care a auzit-o de la un instrumentist din Maramureş.

În întâmpinarea depusă la dosarul cauzei de pârâţii Traian Ilea şi Valeria Ilea Codoreanu, aceştia afirmă că piesa nu intră sub incidenţa legii dreptului de autor pentru că face parte din folclorul românesc şi ca atare circulă liber, cerând respingerea acţiunii ca neîntemeiată. Ei spun că înainte de lansarea de pe Etno TV, din 2005, au cântat-o de mai multe ori la nunţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici