EUROVISION 2013: Acuzaţii de PLAGIAT în cazul reprezentantei Danemarcei, câştigătoarea concursului - VIDEO

Reprezentanta Danemarcei, câştigătoarea concursului Eurovision 2013 cu piesa "Only Teardrops", a fost acuzată de presa olandeză că ar fi plagiat melodia "I Surrender", lansată în 2002 de grupul olandez K-Otic, care nu mai există în prezent

2533 afișări
Imaginea articolului EUROVISION 2013: Acuzaţii de PLAGIAT în cazul reprezentantei Danemarcei, câştigătoarea concursului - VIDEO

Emmelie de Forest (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cântecul Danemarcei, care a câştigat finala concursului Eurovision 2013, sâmbătă seară, în oraşul suedez Malmo, ar putea fi un plagiat al unei piese olandeze, care include un refren şi o partitură pentru flaut ce seamănă foarte mult cu piesa daneză, informează bigbangblog.net.

Cântecul "Only Teardrops", interpretat de Emmelie de Forest, debutează cu o introducere muzicală care aminteşte foarte mult de versiunea lansată de grupul olandez K-Otic, iar această asemănare nu a trecut neobservată de utilizatorii olandezi de pe reţelele de socializare.

Producătorul muzical Eric van Tijn recunoaşte că asemănările dintre cele două partituri pentru flaut sunt mari, dar a subliniat faptul că acesta este singurul element de asemănare dintre cele două cântece, relatează cotidianul olandez De Telegraaf.

Purtătorul de cuvânt al concursului Eurovision, Sietse Bakker, a insistat la rândul său asupra diferenţelor dintre o asemănare şi un plagiat şi a spus că în fiecare an cântecul câştigător la Eurovision este supus unor astfel de critici.

Postul radiofonic olandez 3FM l-a contactat telefonic, luni, pe solistul grupului K-Otic, Bart Voncken, cerându-i să se pronunţe în această chestiune.

Voncken a spus că, atunci când a ascultat cântecul danez de la Eurovision, a remarcat o anumită asemănare. După ce a ascultat cele două piese, el a spus că există într-adevăr anumite note similare în cele două piese, dar, după părerea lui, această asemănare nu este suficientă pentru a se putea vorbi despre un plagiat.

Danemarca a câştigat concursul Eurovision 2013, cu melodia "Only Teardrops", interpretată de Emmelie de Forest, care a obţinut 281 de puncte în urma voturilor publicului şi ale juriului internaţional. Pe următoarele două poziţii s-au clasat Azerbaidjan şi Ucraina.

Cezar, care a participat la Eurovision cu piesa "It's My Life" (muzică şi versuri Cristian Faur), a obţinut un total de 65 de puncte. Cezar nu a primit de la nicio ţară punctajul maxim de 12 puncte, în timp ce câte 10 puncte au fost acordate reprezentantului României de Republica Moldova şi Grecia.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

De când există sistemul de votare cu semifinale (anul 2004) în Concursul Cântecului European - Eurovision, doar patru ţări s-au calificat în mod constant, în fiecare an în finală, iar România este printre ele, celelalte trei fiind Grecia, Rusia şi Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici