Factori care contribuie la deteriorarea părului

  • Deteriorarea părului apare atunci când agresorii - fie ei termici, mecanici sau chimici - atacă stratul protector exterior al firului de păr (de exemplu cuticula) lăsând fisuri în exteriorul acestuia.
  • Odată crăpată, cuticula firului de păr se deschide, astfel că părul capătă un aspect tern, uscat, încreţit sau fragil.
  • Există greşeli frecvente în rutina de îngrijire a părului pe care le facem fără să ne dăm seama şi care duc la deteriorarea părului.
8422 afișări
Imaginea articolului Factori care contribuie la deteriorarea părului

Factori care contribuie la deteriorarea părului

Căldura, decolorarea, coafarea, duşurile fierbinţi, poluarea, expunerea la soare, rutinele greşite de îngrijire, elasticele… sunt mulţi factori care duc la deteriorarea părului. Însă dincolo de aceştia există şi câteva greşeli majore, pe care uneori le facem fără să ne dăm seama.

Când putem vorbi despre deteriorarea părului? Această situaţie apare atunci când agresorii - fie ei termici, mecanici sau chimici - atacă stratul protector exterior al firului de păr (de exemplu cuticula) lăsând fisuri în exteriorul acestuia. Odată crăpată, cuticula se deschide, astfel că părul capătă un aspect tern, uscat, încreţit sau fragil. Totodată, acesta este mai predispus la deteriorare şi rupere, şi de aici totul se transformă într-un coşmar fără sfârşit al părului.

Bineînţeles că există soluţii pentru a remedia aceste probleme. Iată câteva atenţionări şi sfaturi, pentru a evita ruperea firului de păr atât de uşor, ba chiar pentru a stopa acest lucru.

1. Periază-ţi cu blândeţe părul

Periajul excesiv poate provoca daune grave părului, mai ales atunci când acesta este încă umed, deoarece firul este cel mai rigid în această etapă şi, prin urmare, este mai probabil să se rupă. În schimb, este recomandat să aplici un balsam leave-in după duş şi să foloseşti un pieptene cu dinţi rari.

Există multe balsamuri sau loţiuni de tip leave-in din care poţi alege, iar unele au mai multe efecte benefice. Balsamul de hidratare şi fără clătire Londa Visible Repair cu Pantenol hrăneşte intens şi repară structura firului de păr, dar are şi efect anti-static.

Loţiunea hidratantă leave-in SP Hydro Finish pentru păr uscat din gama SP Hydrate conferă părului o hidratare de lungă durată şi o protecţie activă împotriva uscării. Spray-ul Leave-in Wella Professionals Elements regenerator pentru toate tipurile de păr este un tratament spray in 2 faze ce îngrijeşte şi protejează părul de stresul zilnic, dar ajută şi la descurcarea părului. În plus Elements este prima gamă de îngrijire de la Wella Professionals fără sulfaţi, fără parabeni şi fără coloranţi artificiali.

2. Usucă părul cât mai mult natural şi foloseşte cu precauţie uscătorul de păr

Sigur ai auzit de atâtea ori că folosirea zilnică a uscătorului de păr poate provoca daune grave, dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să renunţi la el. Secretul este să înveţi să-l foloseşti corect. Mai exact, să laşi părul să se usuce în mod natural, mai mult de 70%, şi doar la sfârşit să foloseşti uscătorul pentru a-l stiliza mai uşor. În plus, setează uscătorul pe cea mai joasă temperatură şi ţine-l la o distanţă de cel puţin câţiva centimetri de păr, pentru a evita deteriorarea vârfurilor.

Dacă părul tău are deja probleme atunci aplică întotdeauna un produs de protecţie împotriva căldurii, înaintea folosirii lui, precum spray-ul Eimi Thermal Image. Acesta hrăneşte părul şi îi oferă protecţie termică atunci când se folosesc echipamente de styling cu aport de caldură de pâna la 220 grade, dar oferă părului şi un aspect neted pentru un rezultat final strălucitor şi perfect.
O altă variantă este spray-ul pentru protecţie Nioxin Activ Protector, care este activat de căldură şi protejează împotriva degradării şi ruperii părului oferindu-i un aspect sănătos.

3. Alege elastice moi

Oricât de utile ar fi, elasticele de păr au tendinţa de a trage de scalp şi de a rupe părul. Cu siguranţă ai observat fire de păr atunci când scoţi elasticul din păr. Pentru a preveni acest lucru, încearcă să nu strângi foarte tare părul în elastic şi să le alegi pe cele moi, din silicon sau din catifea.

4. Acordă atenţie produselor cosmetice şi foloseşte-le cu grijă

Când alegi să foloseşti placa sau ondulatorul, pe lângă căldura care afectează firul de păr, unele produse de coafare (şampoane uscate, spray-uri de textură, ceruri etc.) conţin ingrediente care nu sunt potrivite pentru a fi combinate cu căldura excesivă. În schimb, foloseşte produse special concepute pentru a-ţi hidrata şi proteja părul între spălări.

5. Nu exagera cu spălatul! Spală-ţi părul doar când e necesar

Spălarea părului depinde de tipul acestuia, de coafură şi stil de viaţă. Mai exact, regula spune să ne spălăm pe cap atunci când e murdar, nu mai des şi nici mai rar. Dacă nu vei ţine cont de această regulă şi îl vei spăla zilnic, deşi nu e nevoie, sau mai rar, nu vei face altceva decât să contribui la deteriorarea părului! Mai mult, asigură-te că foloseşti şamponul şi balsamul de care părul tău are nevoie!”, spune stilistul Ionela Chiriac.

6. Protejează-ţi părul de clor şi sare 

O baie în mare sau în piscină nu poate fi refuzată niciodată, însă ai grijă, clorul şi sarea sunt două elemente extrem de dure pentru părul nostru. Deseori el devine uscat, fragil şi tern. De aceea, pentru a te bucura de o baie fără urmări neplăcute, e nevoie să iei cele mai bune măsuri pentru a diminua cât poţi de mult daunele la nivelul părului. Clăteşte părul imediat ce ieşi din apă şi dacă este posibil, aplică un balsam sau un ulei înainte de baie, pentru a forma o barieră de protecţie între cuticula părului şi apă.

7. Nu uita! Părul tău are nevoie de o hidratare intensă

Fără o hidratare optimă, părul este mult mai predispus la rupere. Orice rutină bună de îngrijire a podoabei capilare ar trebui să înceapă cu un şampon şi un balsam de calitate, care să ofere o hidratare intensă. Gama Deep Moisture de la Londa Professional are ingrediente speciale pentru părul uscat, iar masca intensivă oferă un efect instant de hidratare profundă.

O altă soluţie este SP LuxeOil Boost – un ulei de tip leave-in care se aplică după spălarea părului şi hidratează în profunzime părul, îl hrăneşte şi fortifică datorită combinaţiei de ulei de argan, jojoba, migdale si keratină. Sau tratamentul Leave-in Invigo Nutri-Enrich Wonder pentru păr uscat oferă părului uscat îngrijire intensă, strălucire, elasticitate şi lasă părul uşor de coafat.

8. Fără prea multe tratamente chimice!

Vopsitul e chiar necesar la un moment dat, dar nu trebuie să exagerăm cu el. Nu acelaşi lucru se poate spune despre decolorare, care este un procedeu dăunător pentru păr: face firul poros şi ar trebui făcută cât mai rar. E recomandat să ne vopsim la 8-10 săptămâni şi dacă avem fire albe, să vopsim numai rădăcinile la 3-4 săptămâni. Şi pentru a contracara uscăciunea, este important să menţinem părul în permanenţă hidratat, folosind cele mai bune produse care să repare părul în profunzime. 

Părul deteriorat are cuticule imperfecte şi structura proteinelor slăbită, iar impurităţile metalice şi radicalii liberi afectează suprafaţa firului de păr devenind aspru şi în final structura firului de păr este slăbită. În astfel de cazuri e recomandat să foloseşti produse de îngrijire a părului cu o formulă specială, care ajută la repararea părului deteriorat şi oferă o rezistenţă mai mare împotriva ruperii.

Produsele din gama Wella Professionals Fusion Amino Refiller ajută la repararea părului deteriorat, avand o formulă cu aminoacizi din mătase şi micro-lipide, ce pătrunde adânc în cortex-ul firului de păr şi restructurează fibrele capilare la niveluri micro şi macro. 

În plus, în afara de produse sau măşti pentru părul deteriorat pe piaţă mai există măşti tratament pentru păr în funcţie de culoarea în care este vopsit. Acestea conţin şi pigmenţi de culoare, astfel încât odată cu repararea părului asigură şi o împrospătare a culorii acestuia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici