Forbes: 50 Cent, artistul hip-hop cu cele mai mari câştiguri

Cântăreţul american 50 Cent s-a situat pe primul loc în topul Forbes al vedetelor hip hop care au obţinut cele mai mari câştiguri pe 2008, banii obţinuţi provenind nu numai din interpretare, ci şi din producţie muzicală şi jocuri video.

104 afișări
Imaginea articolului Forbes: 50 Cent, artistul hip-hop cu cele mai mari câştiguri

Forbes: 50 Cent, artistul hip-hop cu cele mai mari câştiguri (Imagine: Mediafax/AFP)

Rapper-ul 50 Cent, pe numele său real Curtis Jackson, a câştigat anul trecut 150 de de milioane de dolari din muzică şi afacerile în care este implicat, printre care se numără un studio de înregistrări şi jocuri video, informează forbes.com.

Jay-Z, al cărui nume real este Shawn Carter, a coborât, în 2008, pe locul al doilea în topul Forbes, cu venituri de 82 milioane de dolari. Soţul cântăreţei de muzică pop Beyonce a semnat în 2007 un contract pe 10 ani cu promoterul Live Nation, în valoare de 150 de milioane de dolari. De asemenea, Jay-Z este proprietarul unui bar luat în franciză şi deţine acţiuni la companiile Budweiser, Hewlett-Packard şi General Motors, potrivit revistei Forbes.

Diddy, pe numele său real Sean Combs, se menţine pe poziţia a treia în top, cu venituri de 35 de milioane de dolari. Cântăreţul deţine firma de modă Sean John şi un parfum a cărui licenţă a fost preluată de Estée Lauder. Diddy este şi producător muzical al postului MTV.

Kanye West, care anul trecut, în septembrie, şi-a lansat albumul "Graduation", se situează pe poziţia a patra în top, cu venituri de 30 de milioane de dolari.

Timbaland, al cărui nume real este Timothy Mosley, a coborât de pe al patrulea pe al cincilea loc, cu câştiguri de 22 de milioane de dolari din colaborări cu mari artişti ai genului. În plus, Timbaland deţine compania de producţie muzicală Mosley Music Group.

Pharrell Williams, în vârstă de 35 de ani, s-a situat pe locul al şaselea, cu venituri de 20 de milioane de dolari. Williams este producător de muzică pop, hip-hop şi R&B, compozitor şi interpret de rap.

Kasseem ‘Swizz Beatz’ Dean ocupă poziţia a şaptea, cu venituri de 17 milioane, printre afacerile lui numărându-se casa de discuri Full Surface Records. El este urmat în top de Snoop Dogg, cu câştiguri de 16 milioane de dolari şi Dr. Dre, pe numele real Andre Young, cu câştiguri de 15 milioane de dolari, din diverse afaceri, precum compania Aftermath Entertainment.

Topul zece al celor mai bogaţi artişti de hip-hop pe 2008 este completat de Christopher ‘Ludacris’ Bridges, câştigător a trei premii Grammy, cofondator al casei de discuri Disturbing tha Peace, o companie sub umbrela Def Jam Recordings. Ludacris a obţinut anul trecut câştiguri de 14 milioane de dolari.

Spre deosebire de majoritatea artiştilor pop şi rock, care obţin majoritatea veniturilor din vânzări de albume şi turnee, artiştii rap au un portofoliu mai diversificat, obţinând venituri din modă, lanţuri de restaurante, baruri etc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici